ipc octubre espana

La inflació ha escalat a Espanya fins al 5,4% en taxa interanual corresponent al mes d'octubre, segons ha confirmat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta d'una dècima menys del que s'anticipava a finals d'octubre, però en qualsevol cas és el nivell més alt dels preus des del 1992.

Per la seva banda, la taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) augmenta quatre dècimes, fins a l'1,4%, de manera que se situa quatre punts per sota de la de l'IPC general. "Aquesta és la diferència més alta entre les dues taxes des del començament de la sèrie, l'agost del 1986", ha explicat l'INE.

La taxa anual de l'índex de preus de consum (IPC) general al mes d'octubre és del 5,4%, gairebé un punt i mig per sobre de la registrada al mes anterior i la més alta des del setembre del 1992.

Tots els grups, tret d'un, influeixen en l'increment de la taxa anual. Entre ells, destaquen:

1. Habitatge, la variació anual del qual se situa al 20,5%, sis punts per sobre de la registrada al mes passat, està causada per l'augment dels preus de l'electricitat i, en menor mesura, del gas i del gasoil per a calefacció, davant dels descensos registrats a l'octubre del 2020.

2. Transport, que incrementa la taxa dos punts i mig, fins al 12,3%, a conseqüència de la pujada dels preus dels carburants i lubricants per al transport personal, que van baixar l'any anterior.

3. Comunicacions, que registra una variació del –0,5%, més de dos punts superior a la del mes passat, pel fet que els preus dels serveis de telefonia i fax es van disminuir l'any passat més que aquest.

4. Hotels, cafès i restaurants, amb una taxa del 2,0%, sis dècimes més que al setembre, perquè els preus dels serveis d'allotjament baixen aquest mes menys que l'any anterior.

Noticias relacionadas

contador