• També ha reconegut que el Govern no permetrà "mai" la independència catalana d'Espanya per qüestions econòmiques
  • La comunitat aporta gairebé un 19% al creixement del país i és la comunitat amb el PIB més elevat
ep luis guindos jornadas spain investors day

Que la independència de Catalunya és fonamentalment una qüestió econòmica no escapa a ningú. La separació de la regió, un dels motors de l'economia espanyola, suposaria un desastre en el creixement, que el mateix ministre d'Economia, Luis de Guindos, xifra en un 25% o 30% del PIB. Les conseqüències, per al ministre són clares: un "empobriment brutal".

La comunitat aporta gairebé un 19% al creixement del país i és la comunitat amb el PIB més alt, seguida molt de prop per la Comunitat de Madrid, que gairebé iguala aquesta xifra. A més, segons dades recents és la quarta comunitat en PIB per càpita i, això sí, la més endeutada en termes absoluts, fins a un terç de la riquesa anual generada a la regió. El seu principal soci comercial és Espanya, on exporta 44.000 milions d'euros anuals, una xifra lleugerament superior als 37.000 milions d'euros que ven a la Unió Europea (UE) i els 22.000 milions d'euros que exporta a la resta del món.

EL GOVERN NO PERMETRÀ MAI LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA

Per tots aquests motius, De Guindos ha parlat clar i ha reconegut que el Govern no permetrà "mai" la independència de Catalunya no només perquè és "impossible des del punt de vista legal", sinó també perquè provocaria un cataclisme econòmic. "El Govern espanyol no deixarà que això passi mai", ha afirmat durant la seva arribada a la reunió de ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin).

"El Govern no deixarà mai que Catalunya i els catalans surtin de la zona euro i de la UE. Seria per a una de les regions més obertes i més europees un pas enrere de conseqüències que no em vull imaginar", ha insistit.

Així, el titular d'Economia ha assenyalat que la impossibilitat de la independència de Catalunya és "una qüestió de racionalitat econòmica" a més d'"una qüestió de legalitat" que és "importantíssima" per al Govern.

No obstant això, ha apuntat que l'Executiu no ha elaborant cap estudi sobre les conseqüències econòmiques de la independència de Catalunya perquè no contempla aquesta "hipòtesi".

Preguntat per si el Govern es planteja fer ús de l'article 155 de la Constitució si cal, De Guindos ha afirmat que el Govern demana el "compliment de la legalitat" i ha recordat que s'ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que vagi al Congrés a explicar la seva posició.

MÉS REACCIONS A LA CONFERÈNCIA DE PUIGDEMONT

De Guindos no ha estat l'únic ministre que ha parlat després de la conferència que Puigdemont va oferir des de l'Ajuntament de Madrid, en què va defensar que l'Estat no té força per impedir un referèndum per a la independència de Catalunya. La titular de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha recalcat aquest dimarts que l'Estat "té força suficient per impedir" una "amenaça" contra l'Estat com la que està promovent el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i que, al seu judici, guarda similituds amb què podria ser un "intent de cop d'Estat" al "saltar-se la llei" i els procediments establerts.

El president català va advertir al Govern, des de la sala Caja de Música del consistori madrileny, que no cabran més rebutjos i que el procés sobiranista seguirà amb o sense l'aval de l'Estat. El cap de l'Executiu català ha llançat aquest avís alhora que reclamava a Mariano Rajoy sentit d'Estat per negociar bilateralment un referèndum d’independència a Catalunya: "Amb voluntat política tot és possible".

Durant la conferència ‘Un referéndum para Catalunya. Invitación a un acuerdo democrático' va convidar "formalment" el president a començar ja aquestes negociacions.

Noticias relacionadas

contador