ep archivo   mas de la mitad de las empresas espanolas no hace uso de la directiva europea de lucha
CNI - Archivo

La morositat es va mantenir estable el juliol, al 3,5%, sense canvis respecte al juny i en comparació amb el 3,85% del mateix mes de l'any passat, segons les dades del Banc d'Espanya, cosa que mostra que, almenys de moment, la pujada dels tipus dinterès i la incertesa econòmica no l'han afectat.

Tant els préstecs morosos com la cartera creditícia total han disminuït gairebé proporcionalment, així la proporció es manté pràcticament constant respecte al mes anterior i millorant els nivells del primer trimestre.

"La morositat segueix en una taxa sorprenentment baixa", destaquen a Accuracy. "És similar a la bona resposta que està mantenint l'ocupació, al capdavall fet aquest factor pot estar influint en el manteniment de la capacitat de pagament de les llars", afegeixen.

Com explica Enrique Reina, soci de la consultora financera i estratègica, després de registrar taxes negatives durant el període des del 2006 fins al 2019, la taxa d'estalvi de les llars, mesurada en relació amb la renda disponible, es va situar a nivells positius molt elevats el 2020 a causa de la covid. Si bé el 2022 va registrar nivells negatius molt moderats, el 2023 ha tornat a territori lleument positiu.

"Aquest estalvi embassat podria estar ajudant a compensar la pèrdua de poder adquisitiu provocada per l'augment de la inflació i els tipus d'interès no compensada en augments salarials d'igual magnitud".

A parer seu, també és clau entendre que, a nivell agregat, amb dades el març de Banc d'Espanya, el sector d'entitats de crèdit que operen al país tenia una ràtio de cobertura d'exposicions dubtoses lleugerament superior al 42%, "cosa que sumat a la taxa baixa de morositat haurien de donar tranquil·litat sobre la capacitat de resistència del sector”.

"Això no eximeix de mantenir l'alerta, especialment si l'actual entorn de tipus es dilata en el temps i en particular si vingués acompanyat d'un previsible alentiment econòmic, en aquestes circumstàncies podríem ser testimonis d'un ràpid ascens de la morositat que hauria d'acompanyar-se de més provisions per part de la banca per no deteriorar la seva credibilitat quant a solvència", afirma.

Per part seva, des de Bankinter consideren que el més important és que el saldo de dubtosos baixa fins als 41.774 milions d'euros al juliol (-0,95% intermensual i -12,8% interanual), el nivell més baix en cinc mesos.

Creuen que és una bona notícia perquè no s'aprecien símptomes de deteriorament en la qualitat creditícia malgrat les pujades de tipus i la inflació i l'evolució del volum de dubtosos convida a pensar en un cost del risc/CoR baix al segon semestre de 2023. De fet, les provisions per risc de crèdit registren una caiguda del 9,8% en comparació amb el mateix mes de l'any passat.

Amb això, des de l'entitat reiteren la seva aposta estratègica per la banca espanyola perquè, segons la seva opinió, gaudeix d'un bon moment en resultats, els fonamentals del sector són sòlids (excés de liquiditat i solvència) i els múltiples de valoració són atractius. "Les nostres entitats favorites són, per aquest ordre: BBVA, Sabadell i Caixabank. Aquestes tres entitats tenen un pes destacat a les nostres carteres model d'accions".

contador