• El fons passa en un any de tenir 50.377 milions fins els 35.294 milions de dòlars
  • En el que portem de 2016 també hi ha hagut sortides importants per pagar les pensions
pensiones

La guardiola de les pensions es dessagna. Les dades així ho mostren, i quan es posen en un rànquing per comparar-se amb altres països el resultat és més sagnant encara. El Fons de Reserva de la Seguretat Social ha passat en un any d'ocupar el lloc 67 en la classificació mundial de fons de pensions per volum d'actius a no aparèixer ni entre els 100 primers.

Un dels titulars més repetits en la premsa econòmica en els últims anys és la retirada d'importants sumes de diners del Fons de Reserva. Conegut com la 'guardiola de les pensions', el fons va ser creat l'any 2000 per tractar de garantir el pagament de les pensions als jubilats fins i tot en èpoques en què no és suficient amb les cotitzacions a la Seguretat Social dels treballadors. És a dir, com passa en l'actualitat.

El valor del Fons de Reserva va disminuir un 30% durant el passat any si es calcula en dòlars, encara que cal tenir en compte la depreciació de l'euro (una mica més del 10%). És a dir, va passar d'un patrimoni de 50.377 milions de dòlars en acabar 2014 fins a una xifra de 35.294 milions de dòlars el 31 de desembre de 2015 (32.481 milions d'euros amb el canvi en aquest moment -1,0858 dòlars per euro-). Un descens de 15.083 milions de dòlars en un només any, segons les dades recollides per la consultora Willis Towers Watson i la publicació nord-americana Pension & Investments en l'informe P&I/Willis Towers Watson Global 300.

El Fons de Reserva també experimenta un retrocés en la 'classificació' de fons sobirans: des del lloc 14 fins el 17

Aquesta abrupta caiguda es tradueix que la 'guardiola de les pensions' ha deixat d'aparèixer en el 'top 100' mundial dins del rànquing de fons de pensions més grans del món. És a dir, ha passat d'ocupar el lloc 67 en 2014, a caure fins al lloc 103 al final de 2015. El Fons de Reserva també experimenta una reculada en la 'classificació' de fons sobirans: des del lloc 14 fins al 17.

Així, es veuen dades sorprenents. Com per exemple que el fons de pensions privat capdavanter de Xile, AFP Provida, supera al Fons de Reserva en grandària amb 42.293 milions de dòlars. Xile és un país amb sistema de capitalització en el qual els treballadors estan obligats a aportar almenys un 10% del seu sou a l'estalvi per a la jubilació a través de fons de pensions. AFP Provida té una quota de mercat del 27%, en un país de poc més de 18 milions d'habitants. No obstant això, cal considerar les diferències entre un sistema de capitalització i un de repartiment, posseeix un patrimoni superior al Fons de Reserva, que té una quota de mercat del 100% en un país de 46 milions de persones. No obstant això, cal tenir en compte que la 'guardiola de les pensions' és només per a emergències (encara que s'hagi convertit en constant tirar d'ella), mentre que gran part dels fons del rànquing, com a AFP Provida, són íntegrament per pagar als pensionistes.

DESCENSOS GENERALITZATS

El conjunt dels 300 fons de pensions més grans del món també ha disminuït el patrimoni que té sota gestió, en aquest cas per primera vegada des de 2008. Però la disminució ha estat molt menys dràstica. Enfront del 30% del Fons de Reserva, la caiguda d'aquest grup ha estat del 3%.
En el cas dels 20 fons de pensions sobirans més grans del món, han passat de gestionar 4,093 bilions de dòlars fins a 4,064 bilions. Això suposa una baixada del 0,7%, que contrasta encara més amb el cas espanyol. Així, el Fondo de Reserva passa de representar l'1,23% del 'top 20' de fons de pensions sobirans, a suposar 'solament' el 0,87%.

LA GUARDIOLA ES DESSAGNA

El 2015, les disposicions van arribar als 13.250 milions d'euros, i el total de disposicions realitzades desde el 2012 asciende a 47.201 millones de euros

L'augment vertiginós de l'atur en els primers anys de la crisi va disminuir de forma dràstica les aportacions a la Seguretat Social i encara segueixen en nivells molt inferiors a abans de 2008, al que contribueix també el descens generalitzat dels sous, especialment en les noves contractacions. Per la seva banda, l'envelliment progressiu de la població agreuja aquest problema. Així, el Govern ha tret diners constantment d'aquesta guardiola per complir amb els més de nou milions de jubilats durant els últims anys.

“Com està succeint des de l'any 2012, el 2015 s'ha recorregut al Fons de Reserva per fer front a les obligacions de pagament de la Tresoreria General de la Seguretat Social en matèria de pensions contributives. El 2015, les disposicions van aconseguir els 13.250 milions d'euros, i el total de disposicions realitzades des del 2012 ascendeix a 47.201 milions d'euros”, va explicar la Seguretat Social en publicar les dades del passat exercici.

D'aquesta forma, la 'guardiola de les pensions' va arrencar 2016 amb 32.481 milions d'euros a preus d'adquisició (tenint en compte els costos) i amb un valor de mercat de 35.035 milions d'euros en valor de mercat. El descens respecte a l'any anterior es produeix únicament per sortida de diners i no pel rendiment dels actius. De fet, la Seguretat Social treu pit amb les seves inversions, amb una rendibilitat de l'1,05%, “sent la mitjana del total de plans de pensions un 1,21”, i superant a més a les categories de fons de pensions de renda fixa a llarg i curt termini “amb composicions similars a la cartera del Fons de Reserva les rendibilitats anuals de la qual el 2015 s'han situat en -0,46% i -0,20% respectivament”.

El problema de les retirades no ha cessat el 2016, i no s'espera que ocorri a curt termini. Menys encara sense Govern i sense decisions sobre aquest tema. En els sis primers mesos de l'any l'Executiu ha retirat 8.700 milions fins a deixar la guardiola en 25.176 milions, segons les dades conegudes al juliol.

Rànquing de fons de pensions sobirans el 2015. Font: informe P&I/Willis Towers Watson Global 300

Rànquing de fons de pensions sobirans el 2014. Font: informe P&I/Willis Towers Watson Global 300

contador