- L'opció que Irlanda del Nord tingui una frontera 'tova' amb la República d'Irlanda és un punt de gran rellevància per a la regió
El Regne Unit i la Unió Europea (UE) no aconsegueixen posar-se d'acord en les seves posicions. La trobada entre el cap de l'Executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, i la primera ministra britànica, Theresa May, va finalitzar aquest dilluns sense cap acord. En aquest desacord va aparèixer un nou punt de conflicte, la frontera entre la República d'Irlanda i Irlanda del Nord.
La qüestió de la frontera irlandesa es presenta com a últim escull. Brussel·les apunta el Govern de May com el responsable de presentar una solució que eviti reinstaurar una frontera física i estricta entre Irlanda del Nord i Irlanda per la sortida del Regne Unit del Mercat Únic i de la Unió Duanera. May va acceptar en un primer moment que Irlanda del Nord mantingués el mercat únic de manera que es respectaria l'estatus actual i no caldria canviar res per als irlandesos.
Però la postura del Partit Unionista Democràtic (DUP) d'Irlanda del Nord va fer canviar d'idea a May. Aquesta formació rebutja de manera rotunda aquesta decisió. I Theresa May depèn del suport minoritari del DUP per governar a Londres. Des del partit nord-irlandès alerten la primera ministra britànica que, com accepti aquesta concessió, podrien retirar el seu transcendent suport. El DUP recolza el Brexit perquè vol moure en bloc amb la resta del Regne Unit.
Segons informa Reuters, la primera ministra Theresa May i altres responsables britànics parlaran aquest dimarts amb el Partit Unionista Democràtic d'Irlanda del Nord (DUP), després que un acord provisional sobre el Brexit amb la Unió Europea sobre la frontera amb Irlanda es veiés frustrat a l'últim minut. La primera ministra s’hi juga molt en aquest distanciament, ja que es posen en joc les negociacions del Brexit i el seu Govern en minoria.
Per la seva banda, l'agència informa que un representant del Govern britànic podria desplaçar-se fins a Brussel·les aquest dimecres per intentar tancar un acord que obri la via a les negociacions sobre el futur pacte comercial quan el Regne Unit abandoni la UE que impliqui acceptar una "harmonització reguladora" a l'illa d'Irlanda per evitar una frontera rígida.
IRLANDA, UN ASSUMPTE DELICAT
Aquest acord entre britànics i europeus toca aspectes molt sensibles. El temor que la volta als controls en l'única frontera terrestre entre el Regne Unit i la UE posi en risc els anys d'estabilitat després dels acords de pau de Divendres Sant fan d'aquest capítol un assumpte sensible i s'havia especulat amb un principi un acord per assegurar que no hi hagués "divergències reguladores" a banda i banda de la frontera irlandesa.
Leo Varadkar, primer ministre d'Irlanda, ha dit estar "sorprès i decebut" pel fracàs de les converses, a mesura que els negociadors de la UE li havien confirmat abans de la trobada de Juncker i May que s'havia tancat un acord per la frontera irlandesa. Varadkar ha insistit que la posició del seu Govern és clara i passa per no poder haver-hi una 'frontera dura' a l'illa, un objectiu que encara espera que es concreti durant els pròxims dies.
Varadkar també ha restat importància a les paraules de la líder del Partit Unionista Democràtic (DUP) d'Irlanda del Nord, Arlene Foster, que aquest dilluns ha criticat que el territori pogués tenir un tracte de favor en comparació amb altres com Escòcia i Gal·les. Perquè, finalment, la possibilitat que Irlanda del Nord adquireixi un tractat diferent en aquestes negociacions provocaria que Escòcia, Gal·les i, fins i tot, la ciutat de Londres reclamessin condicions similars a la negociació. Un dur paper el que té Theresa May per davant.