TU-ERES-DIOS-Mario-Conde-1-560x420

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz que decreti presó incondicional per a l’exbanquer Mario Conde per repatriar almenys 13 milions d'euros procedents del «cas Banesto», segons han informat fonts jurídiques.

Mario Conde ha justificat en la seva compareixença davant el jutge els moviments de diners. El jutge està celebrant una vista per decidir si l’envia o no a la presó. I és que, com informa Europa Press, els set detinguts en el marc de l'«operació Fènix», entre ells el mateix exbanquer, han comparegut aquest dimecres davant Pedraz per delictes de blanqueig de capitals, organització criminal, frustració de l'execució (de sentències dictades contra Conde com la del «cas Banesto» i altres) i vuit delictes contra la Hisenda Pública.

L'advocat Francisco Javier de la Vega, i els presumptes testaferros Francisco de Asís Cuesta, María Cristina Álvarez Fernández i Roland Stanek han accedit a declarar davant l'instructor, que investiga si el grup va moure els diners que no es van recuperar de Banesto, entitat que Conde va presidir entre el 1987 i el 1993, i a través d'inversions els van repatriar a Espanya.

El gendre de Conde, Fernando Guasch, que dilluns va quedar en llibertat després de ser detingut per la Guàrdia Civil en l’anomenada «operació Fènix», i sis investigats més vinculats a l’exbanquer per estrets llaços familiars i personals, compareixeran en els propers dies.

UN ANY I MIG BUSCANT INDICIS

La investigació va partir d'una comunicació del Servei de Prevenció del Blanqueig de Capitals (SEPBLAC) que va servir per iniciar les perquisicions el setembre del 2014. Després de més d'un any i mig de cerca d'indicis, Anticorrupció va presentar una querella el 29 de març passat, que va ser assumida pel jutjat central d'instrucció número 1.

L'operació indaga si les societats a Espanya es trobaven a nom de terceres persones. Els diners es repatriaven, en petites quantitats, des de l'exterior al territori nacional a través de préstecs, ampliacions de capital i ingressos en efectiu.

L’expresident de Banesto va ser condemnat a presó –el 2002 el Suprem va elevar la seva pena fins a 20 anys– per estafa i apropiació indeguda en l'anomenat «cas Banesto». El banc que presidia va ser intervingut el 1993 pel Banc d'Espanya després de registrar un forat patrimonial de 2.700 milions d'euros.

En concret, va ser condemnat en les causes conegudes com a «Argentia Trust» (sentència de la sala de l'Audiència Nacional del 20 de març de 1997 i del Tribunal Suprem del 26 de febrer de 1998) i «Banesto» (sentència de la sala de l'Audiència Nacional del 31 de març de 2000 i del Tribunal Suprem del 29 de juliol de 2002).

contador