ep mercamurcia mantiene su actividad habitual y garantiza el suministro de alimentos frescos
AYUNTAMIENTO DE MURCIA

L'economia de la zona euro pateix una caiguda rècord de l'activitat al març. Tant la producció del sector manufacturer com l'activitat del sector serveis van registrar caigudes notables al març, encara que el major declivi es va observar al sector serveis, on l'activitat va assenyalar una davallada mai vista.

Segons l'índex PMI Compost de la zona euro, publicat aquest divendres i elaborat per Markit, l'Activitat Total va registrar la seva major davallada rècord mensual al març fins a un mínim de 29,7. L'índex no sols va baixar sota del nivell 51,6 registrat al febrer, sinó que també va va ser notablement més feble que la seva estimació 'flash' precedent de 31,4, ja que la pandèmia del Covid-19 va impactar fortament en l'economia del sector privat de la zona euro.

Els fabricants van experimentar un descens de la producció per catorzè mes consecutiu, i a més al ritme més fort des d'abril de 2009. Aquesta caiguda considerable de l'activitat total està molt vinculada amb una deterioració similar de les noves comandes rebudes, ja que les mesures governamentals decretades per limitar la propagació del Covid-19 van afectar marcadament la demanda i a l'activitat econòmica. L'enquesta de març va mostrar que les noves comandes rebudes es van reduir al ritme més fort en els gairebé vint-i-dos anys d'història de l'estudi.

La incertesa ha fet que moltes empreses redueixin els seus nivells d'ocupació

Mentrestant, la confiança en el futur va ser la més baixa registrada per l'estudi des que les dades es van publicar per primera vegada al juliol de 2012. La preocupació per la pandèmia i les diverses mesures decretades per contenir el brot, a més de la incertesa sobre quant temps podrien estar en vigor, van afectar enormement el sentiment. La confiança es va desplomar al març a mínims històrics a tots els països coberts per l'estudi.

Aquesta incertesa ha fet que moltes empreses retallessin la plantilla. Segons les dades de març, es van registrar destruccions d'ocupació per primera vegada en més de cinc anys. De fet, la taxa de declivi va ser la més forta des de juny de 2009, i es van registrar pèrdues d'ocupació a tots els països coberts per l'estudi.

Malgrat les considerables retallades d'ocupació i de l'activitat, les càrregues de treball en general a les quals es van enfrontar les empreses de la zona euro van ser notablement menors. Les comandes pendents de realització, una mesura de les restriccions de la capacitat de les empreses, van disminuir al ritme més fort en 11 anys. Respecte als preus, la reducció del preu de les energies i la disminució dels costos laborals van atenuar modestament les despeses operatives generals per primera vegada en quatre anys. Els preus mitjans cobrats es van reduir al ritme més fort en més d'una dècada.

Per països, les dades van indicar que les reduccions de l'activitat total van ser considerables i de gran abast a la zona euro al març. Els quatre països més grossos coberts per l'estudi van registrar disminucions rècords de l'activitat, sent Itàlia i Espanya les que van experimentar més davallades.

SECTOR SERVEIS

D'altra banda, l'índex PMI d'Activitat Comercial del Sector Serveis de la zona euro va caure marcadament al març fins a assolir un nou mínim històric de 26,4. La caiguda mensual des del nivell 52,6 registrat al febrer també va ser un rècord de la sèrie, ja que la pandèmia i les mesures decretades per contenir el brot a Europa van afectar fortament el rendiment empresarial.

Les noves comandes rebudes també van decaure dràsticament i a un ritme rècord de la sèrie i, per tant, van posar fi a més de cinc anys de continu creixement. Analitzant per països, Itàlia i Espanya van registrar els descensos més acusats, tant de les noves comandes com de l'activitat comercial. A causa de la forta caiguda de les noves comandes, les càrregues de treball en general de les empreses del sector serveis van decaure, tal com el demostra el primer declivi de les comandes pendents per primera vegada en quatre mesos. El ritme de contracció va ser considerable, i el més fort registrat en la història de l'estudi.

Les dades indiquen que l'economia de la zona euro ja s'està contraient a una taxa anual pròxima al 10%

Les empreses també es van mostrar cada vegada més insegures sobre l'impacte a llarg termini que la pandèmia del Covid-19 tindrà durant els pròxims dotze mesos, fet que va causar una forta i considerable caiguda de la confiança empresarial fins a assolir una nova mínima de l'estudi. Les empreses del sector serveis de tota la regió es van mostrar pessimistes sobre el futur. La disminució de les càrregues de treball i la gran incertesa sobre el futur van conduir a moltes empreses de serveis a reduir els nivells de personal en les seves unitats. En general, l'ocupació va disminuir per primera vegada en gairebé cinc anys i mig i es va desplomar a la taxa més forta en la història de l'estudi.

Finalment, els preus mitjans pagats van disminuir lleument al març, la primera caiguda d'aquest tipus registrada per l'estudi en gairebé deu anys i mig. Els preus mitjans cobrats van disminuir a la taxa més forta des de novembre de 2009.

Des de Markit comenten que, "com que molts països estan intensificant les seves mesures per contenir la propagació del coronavirus, no és sorprenent veure que l'índex PMI final de març va indicar una deterioració encara més pronunciat de l'activitat empresarial que la disminució rècord assenyalada per l'estimació provisional precedent. Les dades indiquen que l'economia de la zona euro ja s'està contraient a una taxa anual pròxima al 10%, i el pitjor inevitablement encara ha d'arribar en un futur imminent".

"El sector serveis actualment està sofrint un impacte especialment sever pel brot de COVID-19, ja que els viatges, el turisme, els restaurants i altres activitats d'oci han estat intensament afectats per les mesures de contenció del virus. Cap país s'està escapant de la severa recessió de l'activitat empresarial, però la caiguda especialment pronunciada de l'índex PMI del sector serveis d'Itàlia a només 17,4, probablement dóna una idea del que s'acosta a d'altres països a mesura que els tancaments i confinaments es tornin més prevalents i s'apliquin de manera més estricta en els pròxims mesos".

"Si bé l'ocupació encara no està caient tan ràpidament com es va observar durant la crisi financera, sens dubte durant els pròxims mesos es veurà un augment considerable de les xifres de la desocupació, fins i tot quan els governs de la zona euro procurin limitar-ho. No obstant això, el cost econòmic final del brot del Covid-19 no pot estimar-se amb precisió fins que tinguem una idea més clara sobre la durada i l'escala de la pandèmia", conclouen.

Noticias relacionadas

contador