L'economia del sector manufacturer de la zona euro torna a créixer al juliol. La millora general de les condicions operatives, encara que lleu, va ser la primera registrada des de febrer de 2019, segons l'índex PMI. No obstant això, la forta destrucció d'ocupació persisteix, ja que les empreses continuen operant per sota de la seva capacitat.
Tenint en compte els factors estacionals, i després de la major relaxació de les restriccions de l'activitat relacionades amb la Covid-19, el sector manufacturer de la zona euro va marcar 51,8 al juliol, enfront de 47,4 registrat el mes anterior, i es va situar per sobre de la seva lectura flaix precedent, segons l'enquesta elaborada per Markit i publicada aquest dilluns.
Encara que el creixement va ser generalitzat i tots els grups de mercat van registrar lectures del PMI superiors a 50 al juliol, el sector de béns de consum va experimentar el millor resultat, ja que va registrar el ritme més fort d'expansió en més d'un any i mig.
La recuperació en general de l'economia manufacturera de la zona euro durant juliol va ser impulsada per un retorn al creixement de la producció i de les noves comandes. La marcada expansió de la producció va ser la primera registrada per l'estudi des de principis de 2019, mentre que les noves comandes van registrar un increment per primera vegada en gairebé dos anys i el seu ritme de creixement va ser el més fort des de principis de 2018.
La taxa de destrucció d'ocupació va ser de nou important i històricament forta
Les últimes dades mostren que la demanda procedent dels mercats nacionals i internacionals ha millorat. Les noves comandes per a exportacions van augmentar per primera vegada des de setembre de 2018, encara que el creixement va ser modest i notablement inferior al de les noves comandes en total.
Malgrat els retorns al creixement tant de la producció com de les noves comandes, les últimes dades van indicar que les empreses van continuar operant per sota de la seva capacitat. Les comandes pendents de realització van disminuir al juliol per vint-i-tresè mes consecutiu, encara que només lleugerament, mentre que les empreses van tornar a retallar el nombre d'empleats. Si s'ha de jutjar per les últimes dades, el nivell d'ocupació ha disminuït per quinzè mes consecutiu i la taxa de destrucció d'ocupació va ser de nou important i històricament forta.
Els fabricants van continuar preferint utilitzar els estocs existents per als requisits de producció al juliol, i les últimes dades indiquen la major disminució dels estocs de compres en sis mesos. Unes majors necessitats de producció i les persistents reduccions de l'activitat de compra van ser els principals factors que van conduir els estocs a la baixa. Les últimes dades van mostrar que la compra d'inputs va disminuir per vintè mes consecutiu, encara que a un ritme molt més feble. La reticència a comprar més inputs es va deure en part als continus retards del costat de l'oferta. L'enquesta de juliol va indicar que els terminis mitjans de lliurament es van deteriorar per sisè mes consecutiu, encara que al ritme més feble d'aquesta seqüència.
Quant als preus, van romandre en territori deflacionista per catorzè mes consecutiu, encara que la taxa de declivi dels costos va ser la més feble en més d'un any. Les pressions competitives i la demanda encara feble van fer que les tarifes es reduïssin novament. No obstant això, el declivi va ser marginal i el menys marcat registrat des d'agost de 2019.
De cara als pròxims dotze mesos, la confiança empresarial va continuar recuperant-se al juliol, augmentant enfront de juny fins a aconseguir el seu nivell més alt des de gener. Les empreses esperen que les recents tendències positives en l'activitat i les noves comandes continuïn amb una recuperació generalitzada de la pandèmia. El sentiment es va situar al punt més alt entre les empreses italianes. Els fabricants grecs i francesos són els que es van mostrar menys optimistes.
Per països, només dos, Grècia i els Països Baixos, van registrar lectures del PMI per sota de 50; la majoria van retornar al creixement al juliol. Espanya va ser el país que va registrar el millor resultat en general, ja que la seva lectura del PMI va ser la més alta en més de dos anys. Els increments a França i Àustria, encara que més lents, van anar de totes maneres sòlids, mentre que Alemanya i Itàlia van registrar un creixement modest.
Les dades reflecteixen "un començament molt positiu per al tercer trimestre, ja que la producció va créixer al ritme més ràpid en més de dos anys, impulsada per un augment encoratjador de la demanda", apunten a Markit. De fet, "el creixement de les noves comandes va superar al de la producció, la qual cosa suggereix que a l'agost hauríem d'observar majors increments de la producció. La millora de la cartera de comandes també ha ajudat al juliol a restaurar la confiança empresarial sobre les perspectives al nivell de la màxima pre-pandèmia de gener".
No obstant això, destaquen que les xifres d'ocupació "continuen sent una preocupació important, especialment perquè el mercat laboral probablement és clau per determinar el camí de recuperació de l'economia. Encara que la taxa de pèrdua d'ocupació va disminuir fins al nivell més baix des de març passat, va continuar sent la major que en qualsevol altre moment des de 2009, la qual cosa reflecteix la reducció generalitzada dels costos a moltes empreses on el brot de virus ha afectat fortament els marges de beneficis".
"L'augment de la desocupació, la inseguretat laboral, les segones onades d'infeccions pel virus i les mesures de distanciament social encara vigents limitaran inevitablement la recuperació. Per tant, les xifres dels pròxims mesos seran fonamentals per avaluar si l'augment recent de la demanda pot mantenir-se, ajudant les empreses a recuperar la producció perduda i alleujant en part la necessitat d'una major reducció dels costos en el futur", conclouen.