- L'atur podria pujar per sobre del 20% a l'estiu i tancar l'any en un 14,5%
Pluja d'informes de les principals unitats d'anàlisis dels bancs espanyols. Al recent document de BBVA Research, més negatiu, s'hi suma ara el de CaixaBank Research, que té un to més positiu. El seu responsable, Oriol Aspachs, opina que les mesures que s'han pres “són necessàries, ambicioses i adequades, per la qual cosa la recessió serà fortíssima però no duradora”. Per a Espanya, pronostica una caiguda del PIB en 2020 del 3,6%, si bé el 2021 el PIB espanyol es dispararia un 5,7% amb l'escenari actual de crisi generat pel coronavirus.
Abans del xoc provocat pel brot de Covid-19, les estimacions de creixement que donava el banc català per a l'economia espanyola eren de l'1,5% per a enguany i de l'1,5% també per al que ve, segons l'informe. El 2019, Espanya va créixer un 2%.
Aspachs preveu que l'economia espanyola “molt probablement” experimentarà un patró similar a l'europeu. L'eurozona decreixeria un 3,1% en 2020 i creixeria un 4,4% en 2021, des d'estimacions de creixement prèvies al xoc de l'1,1% i de l'1,3%, respectivament.
Noticia relacionada
Los gestores calculan que el rating de las empresas europeas bajará hasta niveles de 2011CaixaBank Research estima que la caiguda del PIB durant el primer semestre de l'any pot superar el 10%, sobretot per la frenada de l'activitat que experimentaran els sectors directament afectats per les mesures de confinament, com són la restauració i l'hostaleria, el comerç, l'oci i el transport, entre d'altres, i que representen al voltant del 25% del PIB espanyol.
“Una vegada superada la pandèmia, confiem que les mesures adoptades per les autoritats -que hauran d'ampliar-se si és necessari- permetran una ràpida recuperació econòmica durant el segon semestre de l'any”, encara que insuficient per recuperar un enfonsament tan profund fins a juny. El banc espera que, a causa d'aquest context, la taxa d'atur s'elevi per sobre del 20% al tancament del segon trimestre, i que després es redueixi fins al 14,5% en el quart trimestre.
A nivell macroeconòmic, la seva estimació passa perquè el dèficit públic d'Espanya sobrepassarà el 5% a la fi de 2020 i que el deute públic fregui nivells del 105% sobre PIB. Reitera, no obstant això, que en aquest context “és desitjable una actuació eficaç i ambiciosa per poder minimitzar l'impacte de la pandèmia en les famílies i les empreses”. Així, “si ens assegurem ara que els fonaments de la recuperació són sòlids, també reduïm la probabilitat que la factura per al sector públic augmenti en el futur”, apunta Aspachs.
No obstant això, no és descartable que el confinament i l'estat d'alarma actual hagin d'allargar-se fins a estiu, perquè la corba del coronavirus no s'aplani tan de pressa com es preveu. En aquest escenari extrem i més negatiu, la reculada del PIB podria situar-se al voltant del 7% enguany a molts països desenvolupats.