economia eeuu portada

Les peticions setmanals d'atur dels EUA han augmentat inesperadament a causa de l'avanç de la COVID-19 fins a les 885.000, cosa que representa la xifra més alta des d'inicis de setembre. El problema és que els experts auguraven que les peticions es quedessin a les 808.000.

I per si això no fos suficient, hi ha hagut més males notícies, ja que els reclams inicials de la setmana anterior han estat revisats a l'alça en 9.000, fins a un total de 862.000. D'aquesta manera, durant l'última setmana s'hi han sumat 23.000 persones sol·licitants.

La pandèmia del coronavirus continua pressionant l'economia nord-americana i els legisladors lluiten per aconseguir un acord que permeti posar en marxa nous ajuts. En nou paquet fiscal sembla estar a un pas de aprovar-se, després del recent apropament entre demòcrates i republicans, però fins que això passi, l'economia seguirà patint per l'augment del nombre de casos de la COVID-19 i les restriccions que s'estan aplicant per intentar frenar els contagis.

"Encara hi ha esperances a l'horitzó a mesura que la vacuna contra la coronavirus es posa en marxa, el mercat laboral, per ara, segueix sota una forta pressió a mesura que els casos de la COVID-19 augmenten i s'estableixen restriccions a l'activitat", destaquen els analistes d'Oxford Economics.

Per la seva banda, els experts d'Oanda assenyalen que "la desocupació setmanal segueix anant a la direcció equivocada" i creuen que "les perspectives del mercat laboral són ombrívoles, ja que l'onada hivernal de virus provocarà més tancaments". Però, sens dubte, els més pessimistes són els experts de Pantheon Macroeconomics.

"Aquests números es veuen malament, però és encara pitjor del que sembla", diuen. Com expliquen, les pressions estacionals apuntaven a una clara caiguda de les reclamacions aquesta setmana, de manera que l'augment registrat suggereix que "la tendència subjacent ara està augmentant ràpidament, ja que les restriccions de la COVID-19 obliguen les empreses del sector serveis a reduir el nombre de personal".

El problema, remarquen, és que tot apunta a un "petit canvi" en els reclams de la setmana que ve, però després es produirà "un gran augment", de manera que a principis de gener les sol·licituds "probablement superin còmodament la marca del milió, vist per última vegada a finals d'agost". De fet, la seva predicció és que hi haurà "1,25 milions durant la primera setmana completa de gener".

Noticias relacionadas

contador