sectorservicioseuropa

El sector serveis va moderar al maig la caiguda que va experimentar a l'abril per la crisi sanitària, la major de la sèrie històrica. No obstant això, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), es va registrar un descens de la seva facturació del 33,6% al maig respecte al mateix mes de 2019.

Amb aquest descens, els serveis encadenen tres mesos consecutius de fortes reculades interanuals a conseqüència de la pandèmia i els seus efectes sobre l'economia.

L'organisme recorda que des del 4 de maig, d'acord amb el pla per a la transició cap a una nova normalitat, els locals comercials que no tenien permesa la venda al públic van anar reobrint les seves portes i adaptant els seus aforaments. D'aquesta manera, hotels, establiments turístics i activitats de restauració van poder obrir al públic amb certes restriccions conforme els diferents territoris van anar aconseguint les diferents fases de la desescalada.

Aquesta reactivació és la que va motivar que la facturació del sector serveis repuntés al maig un 15,5% respecte al mes d'abril (sense efectes estacionals i de calendari), destacant els forts avanços de la venda i reparació de vehicles i automòbils (+198,3%) i de l'hostaleria (+128,8%).

Corregits els efectes estacionals i de calendari, la facturació dels serveis es va desplomar un 32,3% interanual al maig, esmorteint la caiguda històrica d'abril, superior al 40%.

Les dades de l'INE reflecteixen que l'ocupació en el sector serveis va retrocedir en el cinquè mes de l'any un 6,9% en taxa interanual, el seu major descens des de l'inici de la sèrie, al 2002.

L'INE subratlla que a les dades d'ocupació cal tenir-hi en compte que les persones acollides a un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) continuen formant part del personal de l'empresa.

Noticias relacionadas

contador