Amb l'anomenada "nova normalitat" cada vegada més a prop i la relaxació de les restriccions de moviment, els espanyols s'han animat a tornar a consumir. De fet, s'ha duplicat el percentatge dels quals esperen gastar més de 300 euros durant els pròxims dies. Mentrestant, un 45% dels enquestats declara que no té intenció de finançar cap compra.
Entre aquells que sí que pensen finançar, la majoria, un 23%, ho faran per adquirir productes d'alimentació, per davant de la tecnologia i informàtica (21%), moda i calçat (20%), viatges (13%) i, finalment, telèfons intel·ligents amb un 12%, segons es desprèn d'un estudi elaborat per Cetelem.
Quant a la despesa, el 31% dels espanyols declara que a la fase 2 realitzarà un desemborsament que oscil·larà entre els 300 i 500 euros, enfront del 16% que el va manifestar en la fase 1, al mateix temps que el percentatge d'aquells que pensen gastar entre 500 i 1.000 euros també es duplica, situant-se en un 12% d'esments enfront del 6% de la fase anterior.
Davant l'obertura dels centres comercials a la fase 2, només el 18% diu que els prefereix. El 48% manifesta que la seva opció favorita són les botigues de proximitat, mentre que el 34% diu no tenir una preferència clara entre les dues opcions, sinó que s'adreça a un canal o un altre en funció de la mena de producte o servei que vagi a comprar.
Aquí, els espanyols manifesten la seva preferència per les botigues de barri o proximitat per als productes d'alimentació (70,6%), els productes de bellesa (38,9%) i moda i calçat (35,8%). Mentrestant, les botigues situades als centres comercials serà el lloc on els espanyols realitzaran més compres de moda i calçat (38%), productes de tèxtil esports (33%) i complements i decoració, amb un 28%.
COMPRES ONLINE
Els viatges, amb un 46%, se situen com els béns i serveis més adquirits pels consumidors a través d'Internet. Per darrere hi ha la tecnologia (41%) i els productes de 'gaming' (35%).
Encara que el 34% dels enquestats declara no tenir pensat deixar de comprar 'online' encara que obrin les botigues dels centres comercials, en el cas de les compres de productes de moda i calçat es detecta un major nombre de consumidors que afirma que deixarà de realitzar les seves compres 'online' i anirà a les botigues dels centres comercials, amb un 30% d'esments. Segueix el sector de productes d'alimentació, amb el 21% d'espanyols que deixarà de comprar 'online' i tornarà a les botigues físiques, i els productes de tèxtil esports amb un 19%.
Per edats, els més grans de 55 anys destaquen per sobre de la mitjana en la seva preferència per les botigues de barri o proximitat (52%, enfront del 48% de la mitjana), mentre que els més joves, entre 18 i 34 anys, es decanten més pels centres comercials (24% enfront del 18% de la mitjana).