powellcbapuesta1

El mercat laboral dels EUA continua donant mostres de solidesa. Tot i que les últimes xifres semblaven indicar un refredament, el darrer informe oficial del maig ha mostrat un repunt superior a l'esperat amb la creació de 272.000 nous llocs de treball. La dada ha suposat un gerro d'aigua freda per al mercat... i les retallades de tipus de la Reserva Federal (Fed).

"D'una banda, l'informe d'ocupació del maig calma alguns temors que els EUA s'estiguin precipitant cap a algun tipus de precipici econòmic, ja que hem vist dades econòmiques febles l'últim mes. D'altra banda, aquest informe redueix probablement les expectatives de una retallada dels tipus de la Fed, fins i tot quan estem veient que altres bancs centrals del G7 estan retallant els tipus", valora Bret Kenwell, analista d'inversions als EUA d'eToro.

"El moment de l'informe d'ocupació és important ja que es produeix abans de la reunió del FOMC de dimecres que ve. No s'espera que la Reserva Federal ajusti la seva política en aquesta reunió, però es preveu que indiqui si es podria produir una retallada i quan, i que presenti el seu darrer gràfic de punts, que podria reduir el nombre de retallades de tipus que els membres del FOMC esperen durant els propers anys. Per tant, el pes de l'informe sobre el mercat laboral recau fortament al mercat”, indica Kathleen Brooks, directora de recerca d'XTB.

I és que l'informe no només ha mostrat un creixement de l'ocupació significativament per sobre de les expectatives, sinó que els ingressos mitjans per hora també han batut les estimacions.

"És la tercera lectura consecutiva del juny que se situa significativament per sobre de les expectatives. A més, aquest informe ha estat inesperadament positiu, sobretot a causa de diverses dades laborals i econòmiques decebedores del mes passat", afegeix Kenwell.

Tot i això, la sopresa ha arribat de la mà de la taxa d'atur, que s'ha elevat fins al 4%. "És sorprenent que la taxa d'atur hagi pujat del 3,9% al 4,0%. Segons el resum més recent de projeccions econòmiques de la Reserva Federal, aquesta era la previsió mitjana per a finals d'any. També és interessant que l'informe d'ocupació del mes passat es revisés a la baixa (de 175.000 a 165.000)", remarquen des d'eToro.

Per la seva banda, els experts d'Oxford Economics comenten que les xifres tenen alguna cosa que agradarà tant als falcons com als coloms de la Reserva Federal, però que no justifiquen "cap canvi en el nostre pronòstic que la primera retallada de tipus es produirà a setembre, seguit d'un altre al desembre".

En aquest sentit, i encara que la inflació ha atret molta atenció per part de la Reserva Federal, el banc central està atent als riscos a la baixa per a l'economia si el mercat laboral ensopega. En general, el mercat laboral sembla estar més o menys en equilibri, però la Fed "necessita caminar sobre la corda fluixa. Si esperen proves concretes que el mercat laboral s'està debilitant, aleshores serà massa tard", conclouen des de la companyia britànica.

Noticias relacionadas

contador