ep los restaurantes y bares no estan obligados a disponer del pago con tarjeta pero deben informar
JUNTA DE ANDALUCÍA

La confiança del consumidor de la zona de l'euro dona una sorpresa a la baixa. Segons ha informat la Comissió Europea aquest dimarts, aquest indicador ha caigut a -16,1 punts al gener enfront dels -15 punts del mes de desembre passat i els -14,3 punts que esperava el mercat.

De la mateixa manera, la confiança del consumidor de la Unió Europea també ha caigut un punt al darrer mes fins a assolir els 16,1 punts negatius. D'acord amb aquesta lectura preliminar, la confiança dels consumidors se situa “molt per sota” de la mitjana a llarg termini.

Els experts de Pantheon Macroeconomics destaquen que aquesta dada reflecteix que l'optimisme dels inversors “segueix de capa caiguda”. I és que la caiguda registrada aquest mes ha invertit "al voltant d'un terç" del seu augment des del mes de novembre passat, moment en què va trencar quatre mesos consecutius de descensos.

"El comunicat de premsa no destaca les causes del deteriorament de la confiança, però hi ha molts factors que podem assenyalar, és a dir: el lleuger repunt de la inflació al desembre, l'augment de les tensions geopolítiques, la contínua tendència a l'alça dels tipus d'interès i de les hipoteques, la caiguda de la renda variable, i les vagues a diverses de les principals economies de la zona euro", expliquen des de la firma britànica.

Alhora, aquests estrategs dubten que aquest descens sigui "l'inici d'una nova tendència" i, en conseqüència, esperen "un repunt més sostingut ben aviat, ara que la inflació de les compres freqüents de butxaca està disminuint bruscament". "La caiguda de la inflació dels productes de primera necessitat acostuma a impulsar les perspectives dels consumidors sobre la seva situació financera, un subíndex de l'indicador de confiança dels consumidors", afegeixen.

D'altra banda, Pantheon Macroeconomics recorda que la confiança dels consumidors de la zona de l'euro no s'ha recuperat de la caiguda observada "immediatament després" de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, ja fa gairebé dos anys. A més, la mitjana de tres mesos del subíndex que estima les perspectives dels consumidors sobre la seva pròpia situació financera apuntava al desembre a riscos a la baixa per a la previsió que la despesa dels consumidors augmentaria un 0,1% intertrimestral al quart trimestre, però aquesta referència "va subestimar la fortalesa del consum al tercer trimestre, quan la despesa dels consumidors va augmentar un 0,3% trimestral"

"No ens sorprendria que ho tornés a fer al quart trimestre. La caiguda de la inflació dels productes de primera necessitat hauria d'impulsar un augment continuat de les perspectives dels consumidors sobre la seva situació financera i, per tant, de la confiança general dels consumidors", conclouen.

contador