ep 38 deconsumidores realizancompras diariastiendasconveniencia perogeneran confianza
EUROPA PRESS

Per tercer mes consecutiu, la confiança del consumidor alemany s'enfonsa a mínim històric. A la projecció del setembre, va caure a -36,5, per sota del que s'esperava, segons l'índex elaborat per GfK, que atribueix el nou descens al fet que els ciutadans s'estan preparant per a l'augment dels preus de l'energia.

"La por dels costos d'energia significativament més alts durant els propers mesos està obligant moltes llars a prendre precaucions i estalviar diners per a futures factures d'energia", assenyala el comunicat. De fet, entre les dades va sorprendre la propensió dels alemanys a estalviar, que va augmentar 17,6 punts, fins a 3,5, el valor més alt en més d'onze anys.

"El fort augment de la propensió a l'estalvi a aquest mes significa que el sentiment dels consumidors continua el fort descens", afegeix l'expert en consum de GfK, Rolf Bürkl.

D'altra banda, les expectatives econòmiques del consumidor es van estabilitzar i l'indicador va pujar a –17,6 punts. Això sí, es col·loca més de 58 punts per sota del nivell del mateix mes de l'any passat. L'índex d'expectatives d'ingressos va pujar lleugerament, fins a -45,3.

Mentrestant, la propensió a comprar manté la tendència a la baixa i cau a -15,7, situant-se al nivell més baix des de l'octubre del 2008, coincidint amb temps de crisi.

"Si el subministrament de combustibles, especialment gas, és insuficient la temporada que ve de calefacció", la situació podria empitjorar durant les properes setmanes, ha advertit Bürkl.

Noticias relacionadas

contador