- L'increment en els salaris fins a un màxim de vuit anys i mig serveix de salvavides del 'bitllet verd'
L'euro tenia el vent de a favor per tornar a conquerir el màxim del passat 25 de gener als 1,2540 dòlars. De fet, després de diverses jornades de consolidació, aquest dijous les compres van tornar a l'euro després que el membre del consell del Banc Central Europeu (BCE), Ewald Nowotny, deixés clar que al supervisor monetari no l'incomoda que la divisa es negociï en aquestes cotes. La 'moneda única', tot i això, s'ha vist arrossegada pel ral·li que ha disparat en el dòlar el sòlid informe d'ocupació dels EUA del mes de gener.
La divisa dels EUA posa terra pel mig amb preus més enllà dels 1,25 dòlars on l'euro s'ha arribat a canviar de mans a l'inici de la sessió europea. Després que s'hagi publicat l'increment de 200.000 nous llocs de treball durant el primer mes de l'any i, el més sorprenent, un increment dels salaris fins a un 2,9%, màxims de vuit anys i mig, la moneda europea s'ha precipitat cap als 1,2450 dòlars.
"El dòlar necessitava trobar algun tipus de suport i, clarament, l'impressionant informe del mercat laboral del primer mes de l'any ha estat la salvació", assenyala Lukman Otunuga, analista de FXTM.
AL BCE NO LI INCOMODA UN EURO FORT
Hores abans, la debilitat del 'bitllet verd', governava la moneda protagonisme tot i que el rendiment del bo a 10 anys nord-americà ha deixat un màxim de quatre anys al 2,79%. L'impuls que podria haver imprès la renda fixa al dòlar ha quedat anul·lat per l'auge, també, del rendiment del bund alemany a cinc anys, que ha entrat en terreny positiu per primera vegada des de 2015 després dels comentaris de Nowotny. El també president del Banc Nacional d'Àustria es va vestir de 'falcó' i ha assenyalat que el BCE hauria d'acabar amb les compres d'actius de forma immediata, encara que va indicar que la decisió sobre el destí del programa d'estímuls no s'anunciarà fins al setembre.
A més, el mercat s'ha fet ressò de les informacions que apunten que alguns dels membres del Banc Central pugnen per oferir als inversors una guia més clara de quant temps es mantindran inalterats els tipus d'interès després que es retiri la política súper-flexibilitzadora.
"La interpretació que hem de fer de totes aquestes informacions és que el supervisor monetari europeu està còmode amb un canvi de l'euro als 1,25 dòlars", indica Lien. L'euro s'ha apreciat un 16% en 12 mesos, però encara es troba lluny de la seva fita de cinc anys als 1,40 dòlars. Segons l'experta de la companyia d'inversió de Nova York, tot i que l'euro acabarà guanyant l'economia de l'Eurozona, fins que les dades macroeconòmiques no mostrin debilitat o el Banc Central decideixi rebaixar la moneda verbalment, la fortalesa de l'euro seguirà dominant l'ànim dels operadors".
O el que és el mateix, segons JP Morgan, "el dòlar continuarà deprimit el 2018, mentre persisteixi el creixement econòmic global, que apuntala les divises de les potències emergents i s'estrenyi fins a gairebé desaparèixer la divergència entre les polítiques dels bancs centrals, cosa que oferirà suport, a més de a la moneda compartida, a la lliura i al ien".
Com si volgués confirmar aquestes paraules, la lliura segueix amb el ral·li iniciat després de les paraules del governador del Banc d'Anglaterra (BoE), Mark Carney de dimecres, en què va declinar rebaixar verbalment la moneda i s'enfila fins als 1,4250 dòlars. El ien, en canvi, ha deixat un mínim d'una setmana a les 109,40 unitats contra i, de fet, és l'única moneda que retrocedeix davant el 'bitllet verd'
COMPTE AMB ELS 1,26 DÒLARS
D'altra banda, experts de Danske Bank també assenyalen que el ral·li d'alleujament del dòlar després que la seva via baixista s'hagi tornat més pronunciada des de novembre "es retarda". Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, "la possibilitat de seguir escalant posicions sembla força limitada. O almenys la zona dels aproximadament 1,26 dòlars hauria de servir perquè els preus es prenguessin un merescut descans, ja que es tracta d'un potencial nivell de gir".
"Per definició la part superior d'un canal baixista és resistència i aquí no es compra, si de cas es ven", afegeix José María Rodríguez, expert de Bolsamania. Amb tot, "tot i les pujades que han portat l'euro/dòlar des de la zona dels 1,0339 fins als 1,25 actuals la tendència de fons continua sent baixista per a la 'moneda única'", afegeix Rodríguez. "Simplement només cal observar el gràfic mensual així com els impecables màxims i mínims decreixents de mitjà i llarg termini per adonar-se'n. Si després el preu acabar saltant per sobre del canal, amb folgança, només el temps ens ho dirà", arrodoneix l'expert.