ep ursula von der leyen
Etienne Ansotte/European Commiss / DPA

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha obert la porta a l'emissió d'eurobons per rescatar l'economia. La CE està estudiant tots els instruments a la seva disposició, incloent-hi la flexibilització de les normes de deute per als estats membres i l'emissió de bons comuns de la zona euro, per intentar mitigar les conseqüències econòmiques del brot de coronavirus, ha declarat aquest divendres.

Aquesta idea coincideix amb les declaracions d'Angela Merkel aquesta setmana. La cancellera alemanya va assenyalar que està disposada a considerar l'emissió conjunta de deute per tal d'ajudar a contenir l'impacte del coronavirus, un moviment que podria transformar les finances de la Unió Europea. La cancellera germana sempre s'ha mostrat poc inclinada a aquesta iniciativa, que va rebutjar fins i tot durant la crisi financera de 2008.

La idea va ser plantejada pel primer ministre italià Giuseppe Conte en una vídeo-conferencia entre els 27 líders de la UE el dimarts, segons fonts informades. Merkel va dir que estava d'acord que el seu cap de finances, Olaf Scholz, explorés la proposta conjuntament amb altres ministres.

Ursula von der Leyen ha assenyalat a la ràdio alemanya 'Deutschlandfunk' que el bloc farà tot el possible per donar suport a l'economia "sense peròs".

Quan se li va preguntar sobre l'emissió conjunta de deute especial per al bloc que alguns han anomenat 'coronabonds', Von der Leyen va dir: "Ho estem considerant tot. Tot el que ajudi en aquesta crisi serà utilitzat", recull Reuters.

Noticias relacionadas

contador