La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va rebre el 2022, un total de 282 operacions sospitoses de constituir abús de mercat. La xifra, segons ha comunicat el regulador, suposa un 2,8% menys respecte a l'any anterior.
"El ventall d'instruments financers a què fan referència les informacions és ampli, si bé el 85% del total de les comunicacions rebudes el 2022 es refereixen a instruments de renda variable; és el mateix percentatge que l'any 2021", indica la CNMV.
Si s'atén la tipologia de la conducta, les comunicacions sobre l'ús o l'intent d'ús d'informació privilegiada suposen gairebé un 73% del total, un percentatge superior a anys anteriors.
Els remitents de comunicacions són majoritàriament les ESI, seguides d'altres autoritats nacionals (AC) i els diferents mercats.
El regulador ha explicat que, segons la informació proporcionada per cada entitat, la CNMV qualifica les comunicacions rebudes tenint en compte si la informació és completa, si la descripció de l'operativa és necessària i si els indicis són suficients, raonables i plausibles quant a possible conducta contrària a la normativa del mercat.
En aquest sentit, i a nivell general, la qualitat s'ha mantingut a un nivell similar al d'exercicis anteriors, on el 58% de les comunicacions rebudes tenen una qualitat mitjana/alta, enfront del 62% de l'any 2021 i el 57% del 2020.
Quant al termini de comunicació de les operacions sospitoses, s'han d'enviar a l'autoritat competent sense demora. Per això, les autoritats de la Unió Europea han acordat en el marc d'ESMA un termini de 60 dies naturals, com a orientació del que en general es considera raonable.
"El nombre de comunicacions rebudes per entitats financeres amb un cert desfasament temporal el 2022 ascendeix a 30, trameses per 19 entitats. Tot i això, únicament 8 comunicacions es van remetre amb un retard no justificat", conclou el regulador.