ep antonio garamendi presidente de la ceoe
EUROPA PRESS - Archivo

La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) ha presentat les seves propostes per a la reactivació de l'economia després de la pandèmia de coronavirus, i entre altres coses reclama al Govern que no apugi els impostos a les empreses perquè aquesta és "la pitjor medicina" contra una crisi com la que travessa Espanya. Així mateix, demana paralitzar la renda mínima que s'ha anunciat en considerar que "no és el moment", atès que afectarà el dèficit estructural, i que es doni als empresaris més marge per a acomiadar i rebaixar salaris per evitar una onada de tancaments.

En concret, la patronal demana "evitar, en la mesura que sigui possible, increments d'impostos en un context com l'actual i com el que vindrà, ja que poden llastrar el procés d'adaptació i destruir teixit empresarial". Encara que el vicepresident d'aquesta organització empresarial, Íñigo Fernández de Mesa, ha anat un pas més enllà en dir que "és molt important que no hi hagi pujada d'impostos" perquè en un moment de desacceleració econòmica com el que estem vivint, "la pitjor medicina que pot haver-hi és aquesta".

Tal com va apuntar aquest dilluns a la presentació de l'informe 'Estratègia Espanya per a la recuperació de la crisi del COVID-19', realitzat per la CEOE en col·laboració amb Deloitte i Esade, apujar impostos a les empreses li semblaria "un gran error" perquè "la recuperació econòmica ha de recaure sobre les empreses", i "si la imposició augmenta substancialment, serà molt més lenta".

A l'informe, en el qual els empresaris vaticinen al Producte Interior Brut (PIB) d'Espanya podria arribar a caure un 15,5% al 2020 en el pitjor dels escenaris, és a dir, si hi ha un rebrot de la malaltia i la vacuna no està disponible ni tan sols a finals d'any; també s'advoca per deixar a un costat mesures que suposin una despesa de caràcter continuat i que puguin posar en risc la sostenibilitat de les finances públiques.

La CEOE es refereix a l'ingrés mínim vital, o renda mínima. Segons Fernández de Mesa, "si és despesa estructural i no conjuntural, no és el moment de tenir aquesta discussió". Els empresaris es mostren d'acord amb evitar que ningú no es quedi enrere en aquesta crisi, però incideixen en què ara cal resoldre "la crisi actual que tenim damunt la taula", de manera que incórrer en "despeses temporals està bé, però aquelles que tendeixin a augmentar el dèficit estructural, no van en la direcció correcta perquè van contra la credibilitat" d'Espanya, ha dit el vicepresident de la patronal, que no està d'acord amb incorporar partides de despesa permanents que "no tenen res a veure amb la Covid-19".

De fet, la CEOE remarca que, una vegada que el país aconsegueixi normalitzar el seu creixement, haurà de "revertir l'augment del dèficit públic" i apostar per "recuperar la consolidació estructural" de les finances públiques. "A curt termini cal donar-lo tot, no queda més remei, però l'any que ve el dèficit públic ha de veure's corregit", ha insistit Fernández de Mesa.

ACOMIADAMENTS, SALARIS, ERTO I MÉS

D'altra banda, els empresaris sol·liciten també al Govern més marge per a acomiadar i abaixar els salaris si es vol evitar una onada de fallides. "Cal pensar en fórmules que donin una mica més de flexibilitat a les relacions laborals, que permetin fer la desescalada de manera eficient" i facilitin la transició, ha remarcat el vicepresident de la CEOE. A l'informe, la patronal suggereix "simplificar els processos de modificació substancial de les condicions de treball, mobilitat geogràfica i despenjament del conveni", així com "incrementar el percentatge de jornada de treball que pot distribuir irregularment l'empresa i el temps per a la seva compensació".

També insisteix en la prolongació dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), com ha fet durant les últimes setmanes, perquè les empreses puguin decidir quants treballadors incorporen segons la càrrega de treball a cada moment. El Govern ho està valorant, però la CEOE urgeix a fer-ho efectiu perquè sobrevisqui el major nombre d'empreses. En concret, advoca per "prolongar les mesures excepcionals en matèria de suspensió de contractes de treball i reducció de jornada i articular-ne de noves, de manera que es pugui adequar la plantilla de les companyies a la gradual recuperació de l'activitat, limitant l'abast del compromís del manteniment de l'ocupació i els efectes del seu possible incompliment".

També parla de "recuperar les causes d'extinció dels contractes com a mesura de salvaguarda de la pervivència de les empreses i així, l'ocupació. De manera que no es limiti l'extinció derivada de causes vàlides que no tinguin cap relació amb el coronavirus i l'estat d'alarma", i reclama al Govern que permeti "la possibilitat d'afectació i desafectació flexible de treballadors afectats per ERTO en funció de la variació de l'activitat mentre duri el període de transició".

Els empresaris proposen, a més, "suprimir les quotes empresarials a la Seguretat Social en ERTO i reduir les quotes a la Seguretat Social per a aquelles empreses que es comprometin a mantenir l'ocupació en condicions i terminis clarament delimitats", però a més crida a dotar de major liquiditat a les empreses a través dels avals ICO.

En concret, demana simplificar tràmits per a la concessió d'aquestes ajudes, de manera que els diners arribin abans a les empreses, i fins i tot ampliar el seu abast. La patronal fins i tot demana que s'elevi el risc avalat al 100% si les condicions ho requereixen i que l'import d'aquests crèdits sigui "el necessari, sense límits", de manera que si s'arriba als 100.000 milions anunciats per l'Executiu, "caldria ampliar-los", ha assenyalat Fernández de Mesa.

Finalment, parla de la necessitat de reactivar la indústria, un sector que és un "motor econòmic" i "juga un paper tractor per a molts sectors auxiliars, al mateix temps que és una font d'ocupació de qualitat". La patronal creu que caldria incrementar el seu pes sobre el PIB del 14% actual fins al 20%, ja que creu que pot atreure molts dels treballadors del sector turístic que es quedaran en l'atur. En paraules del vicepresident de la CEOE, el sector automobilístic, el tèxtil i el químic poden ser els nous motors d'ocupació.

Noticias relacionadas

contador