El Comitè Executiu de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) ha acordat aquest dimarts un nou marc sobre el qual treballar en les negociacions futures amb la resta d'agents socials quant a la pujada dels salaris, una taula, la de l'Acord per a l'ocupació i la negociació col·lectiva (AENC), que va finalitzar sense acord la setmana passada. Al document remés, la patronal insisteix a deslligar els sous d'"elements tan volàtils" com la inflació.
"En la determinació dels increments salarials és imprescindible tenir en compte les circumstàncies específiques de cada àmbit de negociació modulant-los, a cada sector o empresa, considerant la productivitat i l'ocupació, de manera que la xifra resultant permeti mantenir una posició competitiva", expliquen.
És per això que criden a fer un "esforç de moderació salarial" per preservar la viabilitat i la competitivitat de les companyies, alhora que es conservaria l'ocupació, tal com indiquen. Així, alerten que una pujada dels salaris comportaria un augment dels costos laborals, un marge menor per introduir elements de retribució variable i el foment de l'espiral inflacionista.
"A la vista de l'anterior es recomana evitar vincular les pujades salarials a conceptes tan volàtils com la inflació, que, a més, retroalimenta el creixement dels preus. Si és el cas, cal establir límits o topalls", sentencien.
En canvi, la CEOE proposa vincular les pujades dels sous a variables quantificables i mesurables com ara la productivitat, l'ocupació, el comportament del PIB, l'indicador de garantia de competitivitat i els resultats o EBITDA. "A més, és imprescindible que les actualitzacions salarials no tinguin efectes retroactius a causa de la impossibilitat de repercutir en el cost del producte o servei les meritacions produïdes", assenyalen.
Així mateix, recorden que aquestes pujades de sous no es repercuteixen en les licitacions de les empreses que treballen amb l'administració pública, "la qual cosa obliga a considerar una moderació salarial més gran que la indicada amb caràcter general". "Així, cal tenir en compte que, quan no s'ha previst a les licitacions, qüestió habitual, els increments salarials derivats de la negociació col·lectiva i de l'SMI, i els corresponents a les cotitzacions socials, no s'han pogut traslladar a l'administració. En concret, la pujada de l'SMI aplicable entre 2019 i 2022 representa el 35,89%”, expliquen.
Des de la CEOE recorden que les empreses estan intentant no traslladar als preus les pujades de costos, així com les restriccions de producció per la manca de subministraments, cosa que està reduint la viabilitat i la competitivitat, segons l'escrit.