BARCELONA, 5 (EUROPA PRESS)
La Cambra de Comerç de Barcelona ha mantingut la seva previsió de creixement de l'economia catalana per al 2020 en l'1,7%, mentre que ha pujat a l'alça la del 2019, passant de l'1,9% al 2%, per la revisió de la sèrie de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).
Ho han explicat aquest dimecres en roda de premsa el president de la cambra, Joan Canadell, i el director del Gabinet d'Estudis de la corporació, Joan Ramon Rovira.
Aquests càlculs es van fer abans que arribés el coronavirus i no inclouen el possible efecte que pot tenir en l'evolució del PIB català, que Rovira ha remarcat que, si afecta, serà a través de l'economia mundial.
Amb una previsió de l'1,7% per aquest any, la corporació ha remarcat que l'economia catalana manté un camí de creixement estable, però amb unes taxes més modestes que en els anys anteriors.
El consum i la inversió han permès mantenir el creixement del PIB al 2% durant l'any passat, dels quals s'espera un menor dinamisme el 2020, mentre que les exportacions registraran una millora, en comparació amb el trimestre anterior, en el cas que es mantingui la recuperació del comerç mundial.
La corporació també ha destacat que la indústria registrarà un creixement molt feble aquest 2020, tot i que una mica més positiu que el 2019, i la construcció i els serveis desacceleraran el seu creixement.
Ha ressaltat que el PIB a Catalunya creixerà el 2020 per sobre del conjunt d'Espanya i de la zona euro, amb una estimació per aquest any de l'1,6% i l'1,3%, respectivament.
LLEI DE CAMBRES
Quan li han preguntat per l'aprovació de la nova llei de cambres, que una possible convocatòria d'eleccions pot retardar, Canadell ha assenyalat que es posposarà "si hi ha una aturada legislativa", però que espera continuar discutint amb els agents implicats com s'ha de desenvolupar.
"Aquesta és la nostra intenció", ha remarcat el president de la Cambra de Barcelona i del Consell General de Cambres de Catalunya, que representa les 13 corporacions d'aquesta mena que hi ha a Catalunya.
Ha reiterat que no volen "cap tipus de representació com a actor social des de cap punt de vista" i que no volen ocupar l'espai de les patronals, però volen assumir les competències que li corresponen segons la llei estatal i regular-ho en una nova norma catalana.