dl jerome powell generic 20240326 6
Sharecast / public domain image

L'IPC dels Estats Units ha donat una sorpresa positiva aquest dimecres, amb caigudes superiors al que s'esperava tant a l'índex general, que s'ha ubicat al 3,3% interanual, com al subjacent, que s'ha reduït al 3,4%. Aquestes dades "reforcen" la possibilitat d'una primera retallada de tipus d'interès al setembre, com apunten els analistes d'Oxford Economics.

Des de la companyia assenyalen que "l'índex de preus al consum del maig va ser més feble del que s'esperava i va mostrar un progrés desinflacionari continu, que serà ben rebut per la Reserva Federal", tot i que apunten que el banc central "necessitarà una mica més d'evidència" per garantir que la inflació s'encamina de manera sostenible cap al seu objectiu del 2%", especialment "després d'una sèrie de lectures d'inflació desfavorables al començament d'any".

"En definitiva, l'IPC del maig reforça la nostra previsió que la primera retallada de tipus per part de la Reserva Federal es produirà al setembre, seguit d'una altra al desembre", asseguren.

A més, destaquen que aquesta lectura de l'IPC dels Estats Units "prepara l'escenari per a una lectura favorable al maig del deflactor subjacent del consum personal (PCE subjacent), que és l'indicador d'inflació preferit de la Reserva Federal".

Per a Bret Kenwell, analista d'inversions als EUA d'eToro, "les xifres fredes d'inflació haurien d'augmentar la confiança dels inversors en una retallada de tipus de la Fed la segona meitat del 2024".

"La inflació subjacent dels serveis ha estat un dels components més difícils de l'informe d'inflació, tot i que s'ha refredat fins a la lectura més baixa des del febrer. Tenint en compte les lectures d'inflació del mes passat i alguns dels informes econòmics més suaus, no és massa sorprenent veure que la inflació es refreda una mica. Això és exactament el que la Fed necessita veure per justificar retallades de tipus a finals d'aquest any. sembla raonable sempre que la inflació continuï baixant i l'economia mantingui el vol", comenta.

Kathleen Brooks, directora de recerca d'XTB, destaca que “la Reserva Federal també necessitarà tenir en compte les eleccions presidencials del novembre quan prengui la decisió de retallar els tipus”.

"No obstant, creiem que una retallada al setembre encara és prou lluny del dia de les eleccions per ser una opció viable", detalla.

LA CONFIANÇA AUGMENTA

Michael Brown, estrateg de recerca sènior a Pepperstone, subratlla que "l'informe de l'IPC dels EUA del maig hauria de proporcionar al FOMC un cert grau de confiança addicional en el procés desinflacionari de tornada a l'objectiu del 2%, amb l'IPC general sense canvis en termes mensuals, per primera vegada des del juny passat".

"Si bé aquestes xifres donaran suport a l'opinió que les dades de preus més freds de l'abril no van ser una mica aïllat, és poc probable que, per si sols, proporcionin al FOMC suficient confiança per implementar una retallada de taxes de moment", preveu.

A més, destaca que "els mercats, gairebé sense diferència, valoren ara dues retallades com el resultat més probable", una projecció que es troba "en línia" amb l'expectativa de cas base de Pepperstone, que assumeix "que les retallades comencin al setembre, seguits d'una altra reducció similar de 25 punts bàsics al desembre".

Charlotte Daughtrey, especialista en inversió en renda variable de Federated Hermes Limited, comenta que "pot ser prematur extrapolar aquesta única dada", i espera "que la Fed segueixi actuant amb cautela, amb la perspectiva de retallades de tipus limitats per a la resta d'any".

Noticias relacionadas

contador