Les entitats financeres espanyoles han concedit 787.921 moratòries hipotecàries i no hipotecàries als afectats per la crisi del coronavirus, amb un saldo viu pendent d'amortització de gairebé 33.000 milions d'euros, segons les dades publicades aquest dijous pel Banc d'Espanya.
Aquesta informació inclou tant les moratòries hipotecàries i les de préstecs sense garantia hipotecària que va aprovar el Govern al seu pla de mesures per mitigar l'impacte de la Covid-19, com els acords de moratòries sectorials de crèdit aconseguits entre els bancs i els seus clients a través de les patronals financeres com a mesura complementària a les moratòries legislatives de l'Executiu.
Quant a les moratòries hipotecàries del Govern, al tancament de maig se n'havien rebut 258.611 sol·licituds, de les quals s'han donat curs a 208.698, el saldo viu pendent d'amortització de les quals és de 18.833 milions d'euros. Del seu costat, s'han registrat 383.320 peticions en el marc de la moratòria legislativa dels contractes de crèdit sense garantia hipotecària, de les quals se n'han tramitat 318.751, amb un saldo pendent d'amortització dels préstecs suspesos de 2.345 milions d'euros.
Per part seva, les sol·licituds de moratòries sectorials, complementàries a les del Govern, han aconseguit les 345.506 peticions, de les quals s'ha donat curs a 260.472. El saldo pendent d'amortització dels préstecs suspesos és de 11.748 milions d'euros.
Per als tres tipus de moratòria, la gran majoria de deutors beneficiaris i avalistes, més del 70%, són assalariats. Quant als autònoms, els principals sectors beneficiaris dels tres tipus de moratòria són el comerç, l'hostaleria i altres serveis, seguits a una certa distància d'activitats professionals, científiques i tècniques, transport i construcció.
Aquests sectors d'activitat representen conjuntament més del 75% del total de moratòries per a autònoms a les quals s'ha donat curs fins avui.