• El deute extern brut d'Espanya es va situar als 1,912 bilions d'euros durant el tercer trimestre d'aquest any
ep puertobilbao exportaciones comercio exterior
PUERTO DE BILBAO

La balança per compte corrent, que mesura els ingressos i pagaments a l'exterior per intercanvi de mercaderies, serveis, rendes i transferències, va registrar un superàvit de 7.400 milions d'euros durant el tercer trimestre de l'any, un 8,6% menys que durant el mateix període de l'any anterior.

La capacitat de finançament de l'economia espanyola, mesurada pel saldo conjunt dels comptes corrent i de capital, va arribar als 7.700 milions d'euros durant el tercer trimestre

El saldo de la balança per compte corrent registrat entre juliol i setembre s'explica pel menor dèficit de la renda primària i el major superàvit de la balança de serveis, que va poder compensar el major dèficit de la de béns i de la renda secundària.

En concret, el dèficit de la balança de béns es va ampliar fins als 7.400 milions durant el tercer trimestre, davant del dèficit de 5.000 milions registrat durant el mateix període del 2016, mentre que en el cas dels serveis, el superàvit d'ingressos i pagaments va ser de 19.100 milions d'euros, per sobre dels 17.500 milions d'euros del tercer trimestre de l'any passat, recull Europa Press.

Dins dels serveis, la partida de turisme i viatges va aconseguir un superàvit de 15.700 milions d'euros, superior al d'un any abans (14.200 milions). Els serveis no turístics -on es troben, entre d'altres, el transport, els serveis financers, els de assegurança, els informàtics i altres serveis empresarials- van experimentar també un augment de la seva superàvit, amb un saldo de 3.400 milions d'euros, davant els 3.300 milions d'euros del tercer trimestre de 2016.

Per la seva banda, la balança de rendes primària (rendes de treball, de la inversió, impostos sobre producció i la importació i subvencions) va registrar un dèficit de 900 milions d'euros, inferior als 1.500 milions de l'any passat, mentre que la balança de rendes secundària (transferències personals, impostos corrents, cotitzacions i prestacions socials, etc.) va obtenir un dèficit també de 3.400 milions, en aquest cas per sobre dels 3.000 milions del tercer trimestre de 2016.

Finalment, el saldo del compte de capital va mostrar entre juliol i setembre un superàvit de 200 milions d'euros, la meitat que els 400 milions d'euros del tercer trimestre de l'any anterior.

D'aquesta manera, la capacitat de finançament de l'economia espanyola, mesurada pel saldo conjunt dels comptes corrent i de capital, va arribar als 7.700 milions d'euros durant el tercer trimestre d'aquest any, superàvit inferior en un 9,4% al registrat un any abans (8.500 milions). En termes acumulats de quatre trimestres, la capacitat de finançament arriba als 22.600 milions, xifra que suposa el 2% del PIB, xifra una mica inferior a la del conjunt de 2016 (un 2,2% del PIB). Tot i que en termes acumulats des del primer trimestre, la balança per compte corrent arriba als 12.400 milions d'euros, per sota dels 13.400 milions d'euros que va obtenir durant el mateix període de 2016.

La posició d'inversió internacional d'Espanya va registrar una xifra negativa de 750 milions d'euros durant el tercer trimestre, fet que suposa una disminució de la posició deutora neta respecte al trimestre anterior, durant el qual es va situar en -780,000,000 d'euros.

Finalment, el deute extern brut d'Espanya es va situar als 1,912 bilions d'euros durant el tercer trimestre d'aquest any, fet que suposa el 166% del PIB, superant els 1,926 bilions que va mostrar durant els tres mesos precedents (169% del PIB), segons les dades del Banc d'Espanya.

Noticias relacionadas

contador