• El saldo de turisme i viatges va experimentar un superàvit de 1.900 milions d'euros
  • Al gener i febrer van abandonar Espanya 23.700 milions d'euros

La balança de pagaments va presentar un dèficit de 500 milions d'euros al febrer, davant del saldo negatiu de 900 milions que va generar al segon mes de 2017. Així, l'acumulat per als dos primers mesos de l'exercici va tornar un dèficit de 900 milions d'euros, un 25% menys que durant el mateix període de l'any anterior. Per components, béns i serveis van arribar a un superàvit de 1.200 milions d'euros gràcies a un augment dels ingressos i una disminució dels pagaments (1,8% i -0,7% respectivament en termes interanuals). Dins d'aquest conjunt, el saldo de turisme i viatges va experimentar un superàvit de 1.900 milions d'euros. Així ho publica el Banc d'Espanya aquest dilluns.

Per la seva banda, la balança de rendes primària (rendes de treball, de la inversió, impostos sobre producció i la importació i subvencions) i secundària (transferències personals, impostos corrents, cotitzacions i prestacions socials, etc.) va registrar un dèficit de 2.100 milions d'euros fins a febrer, inferior als 2.400 milions dels dos primers mesos de 2017. El saldo del compte de capital va mostrar fins a febrer un superàvit de 600 milions d'euros, també per sobre dels 200 milions obtinguts durant un any abans.

Així, el saldo agregat dels comptes corrent i de capital, que determina la capacitat o necessitat de finançament de l'economia espanyola, va registrar un dèficit de 200 milions d'euros fins a febrer, molt per sota del dèficit de 1.000 milions del mateix període de l'any anterior.

FUGA DE CAPITAL

Durant els dos primers mesos de l'any van sortir d'Espanya 23.700 milions d'euros per compra d'actius, desendeutament i desinversions, per sota dels 32.600 milions que van sortir del país durant el mateix període de 2017. La sortida o entrada de capitals és un saldo que resulta del que els residents espanyols inverteixen fora del país i del que els estrangers destinen a Espanya durant el mateix període.

Segons explica el Banc d'Espanya, aquests fluxos estan condicionats per l'efecte de les polítiques monetàries del Banc Central Europeu (BCE), que provoquen un "excés de liquiditat" que es filtra cap a l'exterior i augmenta així les inversions dels espanyols i redueix al seu torn el seu endeutament.

Noticias relacionadas

contador