L'envelliment de la població, unit a una inflació que es resisteix a disminuir i uns tipus d'interès a màxims històrics, són alguns dels desafiaments a què s'enfronten els sistemes de pensions a tot el món. A Espanya, la caiguda de la natalitat pressiona la sostenibilitat del sistema, segons el Global Pension Index de Mercer, índex que cataloga Espanya com una C+, un sistema amb elements positius, però amb mancances i riscos que cal abordar perquè la seva eficàcia i la seva sostenibilitat a llarg termini no siguin qüestionades.
Per millorar el valor global de l'índex per al sistema espanyol l'estudi recomana: incrementar el suport mínim als individus d'edat més avançada amb un nivell adquisitiu baix, augmentar la cobertura dels treballadors en els plans de pensions a través de l'afiliació o inscripció automàtica i continuar augmentant la taxa de participació de la població activa a les edats més avançades.
L'índex compara 47 sistemes de jubilació i estableix un rànquing global, utilitzant més de 50 indicadors per assignar un valor a cadascun dels tres subíndexs segons el pes: suficiència (40%), sostenibilitat (35%) i integritat (25%).
Espanya es manté al mateix lloc respecte al 2022, situant-se en la posició 26 del rànquing. En el cas del sistema de jubilació espanyol, el principal desafiament continua sent la sostenibilitat del sistema públic a mitjà i llarg termini.
Aquest subíndex baixa lleugerament de 28,7 a 28,5 punts, mantenint-se com un dels més baixos dels 47 països analitzats. També decreix el subíndex de suficiència de 80,0 a 79,7, mentre que el d'integritat puja fins a 79,2 des dels 78,9 anteriors. El valor general de l'índex espanyol ha disminuït lleument de 61,8 el 2022 a 61,6 el 2023, principalment a causa d'un descens en el nivell de creixement dels actius.
"La sostenibilitat segueix sent el principal repte que té per davant el sistema de pensions del nostre país. De fet, es troba entre els nivells més baixos del rànquing de països analitzats. Una vulnerabilitat que es veu pressionada per la caiguda de la natalitat i el fort repunt de la inflació. Des de Mercer considerem que, juntament amb mesures per reforçar la viabilitat del sistema públic, seria convenient fomentar entre els ciutadans hàbits d'estalvi privat i entre les empreses els plans col·lectius”, segons Miguel Ángel Menéndez, director de l'àrea de Wealth de Mercer Espanya.
"El ràpid desenvolupament de la tecnologia IA presenta oportunitats significatives per a les reformes de les pensions. Espanya ha buscat recentment reforçar els ingressos i millorar l'equitat i la sostenibilitat del seu sistema públic de pensions, i els canvis proposats es veurien afavorits per la inversió en tecnologia. Emprar la IA per a l'anàlisi de dades, la planificació d'escenaris i la comunicació per gestionar millor la transició a la jubilació representaria una oportunitat significativa per als responsables polítics”, diu José Luis de Mora, president CFA Society Spain.