coronaviruseconomia3

El brot del Covid-19 ha generat el declivi més intens de l'activitat empresarial mai registrat a la zona euro. Mentre que el creixement s'havia accelerat modestament els dos primers mesos de l'any, al març es van observar problemes generalitzats per a l'activitat comercial provocats per les mesures cada vegada més estrictes per intentar contenir el contagi del coronavirus.

Segons l'índex PMI, elaborat per la consultora Markit i publicat aquest dimarts, l'Activitat Total de l'eurozona es va desplomar fins a situar-se en 31,4 al març, enfront de 51,6 de febrer, registrant mínims rècord des de juliol de 1998. Per part seva, l'Activitat Comercial del Sector Serveis es va situar en 28,4, en comparació amb 52,6 de febrer, enfonsant-se també a mínims històrics. Quant a l'índex PMI de Producció del Sector Manufacturer, va caure a 39,5 al març, enfront de 48,7 del mes anterior, mínims de 131 mesos. El del Sector Manufacturer es va situar en 44,8, en comparació amb 49,2 de febrer, mínims de noranta-dos mesos.

El sector serveis es va veure especialment afectat, principalment en els sectors orientats al consumidor com per exemple, el dels viatges, el del turisme i el dels restaurants. Al sector manufacturer s'ha observat una caiguda menys severa, tot i que igualment intensa, de la producció.

Es van observar nous mínims per a d'altres variables de l'enquesta, ja que el virus va afectar la demanda tant de productes com de serveis. Els volums de noves comandes rebudes es van reduir amb la major intensitat registrada fins avui, fet vinculat en part amb una caiguda rècord de les noves comandes per a exportacions a mesura que els fluxos comercials transfronterers es van paralitzar. Una reducció rècord de la demanda de serveis es va veure acompanyada de la caiguda més intensa de les comandes de productes des d'abril de 2009.

S'observen nivells rècord de pessimisme respecte dels dotze mesos vinents, tant en el sector manufacturer com en el sector serveis

Quant a les expectatives respecte a l'activitat futura, també es van deteriorar intensament, caient a mínims històrics; s'observen nivells rècord de pessimisme respecte dels pròxims dotze mesos tant en el sector manufacturer com en el sector serveis.

Mentrestant, les caigudes sense precedents de la demanda i del sentiment empresarial van impulsar la retallada mensual d'ocupació més severa des de juliol de 2009. L'ocupació en el sector serveis es va retallar al ritme més intens des de maig de 2009, mentre que els productors van retallar les seves plantilles amb una intensitat que no s'havia tornat a veure des de juliol de 2012.

A més de la intensa deterioració de les condicions de la demanda durant el mes, l'acompliment de les cadenes de subministrament també va empitjorar. Des que va començar l'enquesta del sector manufacturer a mitjans de 1997, només es van veure retards a les cadenes de subministrament més generalitzades que les indicades al març en una única ocasió (maig de 2000). No obstant això, mentre que en la majoria de les altres ocasions en què va haver-hi problemes de subministrament es van registrar augments de preus pel fet que la demanda va superar a l'oferta, al març els preus industrials van caure amb una intensitat no observada en quatre anys perquè les empreses van oferir descomptes per a fomentar les vendes i reduir els seus inventaris.

També es van indicar generalitzadament descomptes similars en el sector serveis, on els preus mitjans cobrats van caure al ritme més intens des de gener de 2010, recolzats per l'increment més tènue dels costos observat durant aquest període. Sovint es va vincular la reducció dels costos a la caiguda dels costos de l'ocupació i la baixada dels preus del combustible. Els preus mitjans conjunts cobrats pels productes i serveis van caure per primera vegada des d'agost de 2016, registrant el declivi més intens des de gener de 2010.

"Els esforços dels responsables de la política monetària no han aconseguit millorar el panorama, que es torna cada vegada més ombrívol"

Per països, l'activitat comercial de les empreses franceses es va contreure al ritme més intens en gairebé vint-i-dos anys de recopilació de dades, i el Flaix del PMI compost va decaure de 52 registrat al febrer a 30,2 al març. Un declivi rècord de l'activitat del sector serveis va ser acompanyat de la caiguda més marcada de la producció manufacturera des de març de 2009. L'índex equivalent per a Alemanya es va precipitar de 50,7 registrat al febrer a 37,2 al març, assenyalant una caiguda més feble que a França, però enfonsant-se igualment fins als mínims de febrer de 2009. A Alemanya es va observar una deterioració rècord de l'activitat del sector serveis i la caiguda més intensa de la producció manufacturera des de juliol de 2012.

La resta de la zona euro va indicar un declivi encara més intens que el que s'ha observat a França i Alemanya, impulsat per la caiguda més marcada de l'activitat del sector serveis mai registrada, encara que la producció del sector manufacturer també es va contreure al ritme més accelerat des de fa gairebé onze anys.

Des de Markit comenten que l'activitat empresarial a tota la zona euro "es va desplomar al març amb una intensitat que va superar amb escreix la caiguda observada durant els pitjors moments de la crisi financera mundial. Es van observar marcades desacceleracions a França, Alemanya i la resta de la zona euro a mesura que els governs adopten mesures cada vegada més estrictes per intentar contenir la propagació del coronavirus".

Afegeixen que les dades de març "indiquen una caiguda del PIB trimestral de prop del 2% i clarament el declivi pot intensificar-se més, perquè és probable que s'adoptin polítiques encara més severes per intentar fer front al virus durant els pròxims mesos". A més, "l'ocupació ja està reduint-se a un ritme que no s'havia observat des de juliol de 2009, mentre que la desesperació respecte de les perspectives s'incrementa". "El sentiment empresarial per als pròxims dotze mesos s'ha enfonsat fins a mínims històrics, la qual cosa suggereix que els esforços dels responsables de la política monetària no han aconseguit millorar el panorama, que es torna cada vegada més ombrívol", conclouen.

contador