ep archivo   bandera de espana 20231226105303
EUROPA PRESS - Archivo

L'economia espanyola ha mostrat un comportament millor del que s'esperava el 2023, situant-se per sobre de la mitjana de la zona de l'euro i dels seus principals socis comercials. Tot i això, aquesta fortalesa es debilitarà durant aquest any, quan es preveu que registri un creixement de l'1,5%, segons l'informe "KPMG Global Economic Outlook".

"Però si el creixement el 2023 va anar perdent força durant l'any, esperem que l'activitat guanyi força al llarg del 2024. L'impacte de l'ajust monetari podria assolir el seu màxim cap a finals del 2023 i principis del 2024. Però la disminució constant de la inflació general i subjacent a la zona de l'euro apunta a condicions monetàries estables –o fins i tot més relaxades– a mesura que avancem cap al proper any”, remarquen els estrategs de la companyia.

Per a aquest 2024, des de KPMG també creuen que els salaris creixeran més ràpid que la inflació, cosa que desaccelerarà la creació d'ocupació, però també la demanda interna a través del consum privat.

"Encara que Espanya mantindrà un saludable superàvit en els comptes exteriors, no s'espera que la demanda externa contribueixi al creixement el 2024. En conseqüència, es preveu que la taxa d'atur continuï disminuint, però a un ritme molt més lent que el 2022 i 2023", afegeixen.

En aquest sentit, les previsions indiquen que la taxa d'atur baixarà fins a l'11,6% aquest any, i continuarà moderant-se el 2025, quan arribarà a l'11,3%.

Pel que fa a l'evolució dels preus, a KPMG estimen una nova reducció de la inflació general mitjana fins al 3,4%, i s'apropa a l'objectiu del Banc Central Europeu (BCE) el proper any, quan s'ubiqui al 2,3%.

"Una de les qüestions clau que afectaran la inflació el 2024 és l'abast de l'esperada eliminació gradual de les mesures governamentals implementades per mitigar l'impacte dels preus alts de l'energia i els aliments. Si això no es completa, la xifra final d'inflació podria ser una mica menor, però la compensació serà un petit augment del dèficit públic”.

Respecte a la situació fiscal, a la companyia consideren que el dèficit serà al voltant del 4% del PIB el 2023, amb una relació deute públic/PIB caient al 108% des del 120% el 2020. "No obstant, la major part de la reducció esperada del dèficit i el deute públic s'explica pel cicle econòmic i per l'augment del PIB nominal", matisen.

Per continuar amb aquesta tendència i assolir l'objectiu d'un dèficit del 3% del PIB el 2024, “el Govern hauria d'eliminar progressivament la majoria de mesures fiscals implementades per contrarestar l'impacte de l'alta inflació. Aquest és probablement el desafiament més important a què s'enfrontarà el recent elegit govern espanyol al front econòmic a curt termini", conclouen a KPMG.

contador