theresa may juncker brexit
European Commission

La Unió Europea es manté a l'espera que la primera ministra britànica, Theresa May, decideixi quins són els passos a seguir si vol evitar un trencament caòtic per la falta d'acord sobre les condicions del Brexit, després que el Parlament britànic hagi suspès la votació que hauria permès a Londres demanar un ajornament curt a canvi d'acceptar el pacte de divorci. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha assegurat aquest dimecres que la Unió Europea ja ha fet molt.

A més, ha descartat concedir "garanties addicionals" al govern de Londres sobre el procés de sortida del bloc. "No hi haurà renegociacions ni noves negociacions ni garanties addicionals a les quals ja s'han donat", ha assegurat Juncker, en declaracions a la cadena de ràdio alemanya Deutschlandfunk. "Ens hem aproximat intensament al Regne Unit. No hi pot haver més", ha tancat.

El president de la Comissió Europea ha dit que, fins al moment, la Unió Europea no ha rebut la carta de la primera ministra britànica, Theresa May, per sol·licitar un ajornament de la data d'entrada en vigor del Brexit, encara fixada per al 29 de març.

"Estem exactament a deu dies de la retirada del Regne Unit de la Unió Europea, naturalment seguim amb atenció tot el que passa a la Cambra dels Comuns, però no ens toca comentar o intervenir en els procediments ni convencions parlamentàries del Regne Unit", ha tancat el portaveu cap de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, preguntat per les conseqüències que no hi hagi una tercera votació.

"Li correspon a Theresa May i al govern decidir els següents passos i després avisar convenientment i amb rapidesa", ha afegit Schinas, després de recordar que els caps d'Estat i de Govern de la UE es reuneixen aquest dijous a 27 abans de la cimera europea.

TUSK CONSULTA AMB ELS LÍDERS EUROPEUS

Mentrestant, el president del Consell europeu, Donald Tusk, continua la seva ronda de contactes amb els líders per buscar una solució i aquest dimecres s'ha vist amb el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, després de la reunió estava prevista una compareixença davant la premsa que finalment ha estat anul·lada. Tusk va viatjar dimarts a Berlín i París per veure’s amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, i a última hora de dimecres rep ja de tornada a Brussel·les el president eslovac, Andrej Kiska.

També aquest dimecres a Brussel·les, els ministres d'Afers Europeus d'Alemanya i França, Michael Roth i Nathalie Loiseau, respectivament, van mostrar la impaciència europea davant la falta de concreció per part de Londres per treure del "punt mort" en què es troba l'acord de sortida.

Garantir una pròrroga per què? El temps no és una solució, és un mètode si hi ha un objectiu i si hi ha una estratègia (darrere). I ha d'arribar de Londres", ha assegurat Loiseau, després de ser preguntada per si França podria vetar un ajornament a llarg termini per a la sortida del Regne Unit.

"No tinc ganes de discussions o negociacions sense substància i molt abstractes sobre el Brexit, si us plau, compliu, el temps corre", ha dit Roth, per la seva banda, en arribar a la mateixa reunió que assisteix Loiseau i la resta de socis europeus a Brussel·les per preparar la cimera d'aquest dijous i divendres.

El diplomàtic alemany ha insistit que a Alemanya estan "exhausts" per la negociació del Brexit, que s'allarga ja gairebé dos anys sense resultat definitiu, alhora que ha avisat a Londres que l'única manera d'obtenir un ajornament del divorci és presentar propostes "clares i precises".

BARNIER DEMANA UN NOU PROCÉS POLÍTIC

El negociador de la Unió Europea per al Brexit, Michel Barnier, per la seva banda, ha dit aquest dimarts que si May demana als seus socis europeus retardar a llarg termini el Brexit haurà de fer-ho amb la condició que sigui per permetre "un nou procés polític "que justifiqui allargar també la incertesa que ha creat el procés de divorci.

Barnier, però, no ha aclarit si per aquest procés es refereix a la convocatòria de noves eleccions al Regne Unit o un segon referèndum, amb l'argument que els passos a seguir és una cosa que han de decidir el govern i el Parlament britànics.

El bloc està a l'espera que durant les pròximes hores May enviï una carta formal per demanar més temps, encara que no està clar si la 'premier' plantejarà dos escenaris -una pròrroga d'uns mesos per ultimar la ratificació i una més llarga- o es decantarà per un d'ells.

Si May donés el pas de sol·licitar formalment una pròrroga per evitar que la setmana que ve es produís un Brexit caòtic, els correspondrà als caps d'Estat i de govern de la Unió Europea analitzar i decidir per unanimitat la seva resposta.

Aquest debat difícilment podrà celebrar-se aquesta setmana, cosa que ha donat peu a especular amb la necessitat de celebrar una cimera extraordinària abans del 29, tot i que fonts europees van assegurar dimarts que hi ha marge per resoldre una solució "fins a l'últim minut abans" que el Regne Unit surti de la UE el 29 de març a les 23:00 hores (00:00 hores del dia 30 a l'Europa continental).

Noticias relacionadas

contador