Yves Bonzon, responsable d'inversions de Julius Baer, avisa que tots els països haurien d'adoptar mesures prou sòlides a nivell quantitatiu i qualitatiu per garantir la recuperació quan acabi el confinament. Afegeix que la manera de finançar les transferències necessàries dels governs al sector privat, és a dir, una mescla de pujada d'impostos, préstecs basats en estalvi privat i monetització, jugarà un paper fonamental en la capacitat de recuperació dels països.
En aquest sentit, Julius Baer divideix la resposta dels països en tres grans grups. En primer lloc, els EUA, la majoria dels països anglosaxons i Alemanya, que “han mobilitzat el volum requerit de suport pressupostari”. Al segon grup hi ha Espanya, França, Itàlia i Holanda, “que són lluny d'haver mobilitzat els recursos fiscals necessaris”. De fet, Bonzon emfatitza que, “en molts casos, els suports a les empreses semblen incongruents i insuficients”. A l'últim esglaó se situen els països emergents, exclosa la Xina, que “amb prou feines han començat a mobilitzar recursos, però que, per sobre de tot, tenen dificultats per manllevar o imprimir les sumes requerides”.
Noticia relacionada
Exención de impuestos, subvenciones... lo que han hecho otros países europeos y España noEn aquesta línia, Bonzon avisa que la viabilitat de l'euro “serà posada a prova durant els pròxims mesos” i alerta que “la incapacitat per a imprimir la pròpia moneda en la qual s'endeuta és el gran risc estructural de l'eurozona”.
El responsable d'inversions de Julius Baer admet que l'economia mundial es troba en un context “radicalment diferent d'episodis anteriors”, assenyalant que la crisi actual no té res a veure amb cap recessió soferta durant els últims 50 anys. En la seva opinió, la sortida de la recessió dependrà de “la capacitat per reobrir les economies i normalitzar l'activitat econòmica mantenint el control de la pandèmia, així com de la capacitat de les empreses privades que s'han enfrontat a un xoc en la caiguda d'ingressos de reiniciar la seva activitat.” Afegeix que “com més triguin les economies a reobrir-se, més importants haurien de ser les transferències dels governs al sector privat”.
UN MERCAT DESCONNECTAT DE LA REALITAT
Sobre la caiguda del mercat, Bonzon comenta que “va ocórrer a una velocitat sense precedents". No obstant això, el rebot ràpid també s'ha presentat com una sorpresa per als inversors. Especialment, la recuperació de la renda variable nord-americana sembla reflectir que els mercats s'han desconnectat dels fonamentals de l'economia real en un moment en el qual el PIB de diversos països està caient entre un 10% i un 20%.
Bonzon compara els moviments actuals del mercat amb els del crash de 1987 i considera que “una consolidació que porti a tornar a provar els mínims de març no només seria clàssic, sinó també saludable”.
Respecte a l'enfonsament “per a la Història” del petroli, l'expert de Julius Baer explica que “a mitjà termini és positiu per al creixement dels països importadors de petroli, però podria afectar negativament fonts alternatives d'energia si el petroli barat s'imposa com un fenomen més llarg de l'esperat”.
Des d'un punt de vista estratègic, el responsable d'inversions de Julius Baer afavoreix “els actius de qualitat”, ja que considera que les injeccions de liquiditat efectuades “necessiten ser situades en alguna part” de l'univers d'actius del mercat.