boris-johnson-met-en-garde-l-ue-contre-un-retour-au-blocus-continental

El Govern britànic ha confirmat que el primer ministre, Boris Johnson, demanarà una altra pròrroga del Brexit a la Unió Europea si pel 19 d'octubre no ha aconseguit tancar un acord. Ho ha fet en un document presentat en un tribunal escocès, en què es reconeix el compromís del 'premier' de remetre una carta a Brussel·les per ampliar el termini previst per a la sortida del Regne Unit del club comunitari, fixada el 31 d'octubre.

Ho faria, segons recull aquest document, del que es fa ressò la BBC, si no aconsegueix acostar postures amb els Vint-i-set abans de la cimera de la UE que se celebrarà els dies 17 i 18 d'octubre. Johnson ha presentat aquesta setmana la seva proposta sobre la frontera amb Irlanda, a la recerca d'un acord amb Brussel·les que eviti el Brexit dur, ja que fins ara el 'premier' mantenia que els britànics abandonarien la Unió Europea el 31 d'octubre passés el que passés.

Sembla, però, que ara està disposat a acatar la legislació aprovada pel Parlament britànic el passat mes de setembre, que l'obligava a sol·licitar una pròrroga si per a mitjans d'aquest mes no hi havia acord amb el club comunitari. Aquesta normativa, que pretenia evitar un divorci caòtic, assenyalava que la pròrroga era inevitable si no es donava l'esmentat acord o Westminster donava el seu permís exprés perquè la sortida es produís sense acord.

La justícia escocesa analitza aquests dies la denúncia presentada per diversos polítics contraris al Brexit, que intenten aconseguir una ordre judicial que asseguri que Johnson es veurà forçat a complir la llei. I sembla que ho han aconseguit, ja que al document lliurat al tribunal escocès, el govern britànic assegura que el primer ministre ha acceptat que està obligat a enviar una carta a la UE en què demana l'ajornament de la data de divorci. Encara que sigui una cosa que Johnson es nega a reconèixer en públic. De fet, durant els últims dies ha seguit mantenint que si no hi ha acord, el Regne Unit se n'anirà igualment el dia 31.

Queden dues setmanes per davant d'intenses negociacions, tot i que de moment Brussel·les no està del tot convençut amb el pla. És cert que reconeix que és un bon primer pas, com va dir el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que va afirmar que la iniciativa conté "avenços positius", però també va advertir de "punts problemàtics" que no complien amb les expectatives i sobre els quals caldria treballar durant la negociació. El cap negociador de la UE per al Brexit, Michel Barnier, ha assegurat per la seva part durant una reunió privada amb diplomàtics europeus de primer nivell que el pla presentat per Johnson fa uns dies no compleix les condicions per a l'acord, segons han revelat tres funcionaris europeus.

Noticias relacionadas

contador