• El Nikkei ha pujat un 1%. "Als mercats els agraden els líders sòlids amb grans mandats", assenyalen des d’Aberdeen
abe, shizo abe, Japan

La victòria de l'actual primer ministre japonès, Shinzo Abe, en les eleccions celebrades al Japó aquest diumenge ha estat ben rebuda pels mercats. El Nikkei ha pujat més d'un 1%, amb un de inversors que valoren favorablement la continuïtat. Luke Bartholomew, estrateg d'inversions d'Aberdeen, assenyala en aquest sentit que "als mercats els agraden els líders sòlids amb grans mandats", per la qual cosa han rebut de "molt bon grat" el resultat.

  • 38.925,63
  • 2,79%

Des d'Oxford Economics, els seus analistes apunten que, des del punt de vista polític, aquest triomf d'Abe, que ha aconseguit una àmplia majoria al Parlament, és probable que el porta a pressionar per revisar la constitució. "No obstant això, en el front econòmic, significa més del mateix", afegeixen.

Aquest "més del mateix" implica que l'impopular augment de l'impost al consum sembla que seguirà endavant, encara que va ser un tema polèmic durant la campanya electoral i encara hi ha possibilitats que torni a demorar-se. "Si l'augment de l'impost al consum s'arxivés en el curt termini, el creixement del PIB el 2019-20 seria de mitjana de 0,6 punts percentuals més que en els altres casos. També esperem que el Banc del Japó (BoJ) continuï amb la seva política monetària agressiva", assenyalen des de Oxford Economics.

"És probable que els mercats vegin de manera positiva la victòria electoral en el sentit que la postura agressiva de la política monetària del BoJ ha arribat per quedar-se. Ara, és probable que l'atenció del mercat se centri en qui reemplaçarà Haruhiko Kuroda com el proper governador del Banc del Japó, atès que el seu mandat finalitzarà a l'abril de l'any que ve", segueixen explicant aquests experts. "Veiem alguna possibilitat que Abe, amb la seva gran majoria, pugui trencar la tradició i estendre el mandat de Kuroda", afegeixen des d’Oxford Economics. Segons aquests experts, fins i tot en el cas que es nomenés un nou governador del BoJ, no hi hauria un canvi substancial a la nostra projecció actual per la política monetària del BoJ. "Creiem que el BoJ mantindrà el seu objectiu de rendiment actual 'al voltant' de 0% pels bons japonès a deu anys, fins a 2021 (...) i mantindrà la cautela en reduir massa la mida de les seves compres d'actius per evitar donar un senyal equivocat al mercat".

Els experts de Rabobank, per la seva banda, expliquen que la reacció alcista del mercat (pujades a la borsa i caigudes del dòlar/ien) "era d'esperar". "Les empreses del Nikkei es beneficiaran de les polítiques fiscals altament acomodatícies que Abe ha estat promovent des de la seva primera elecció i, el que és més important, les polítiques monetàries altament acomodatícies del BoJ", assenyalen.

Noticias relacionadas

contador