El govern italià no renunciarà a establir un IRPF únic. La mesura, avançada pel viceprimer ministre i líder de la Lliga Nord Matteo Salvini abans de les eleccions europees, ha estat ara desgranat per l'altre viceprimer ministre, Luigi Di Maio. Segons ha explicat el també 'cap' del Moviment 5 Estrelles (M5S), aquest impost s'aplicarà a rendes d'entre 60.000 i 70.000 euros.
En una entrevista a l'emissora italiana Radio Anch'io, de la qual es fa ressò Reuters, Di Maio ha explicat que Roma seguirà endavant amb les ambicioses retallades fiscals proposats i que debatrà abans que acaba l'any com finançar aquestes mesures als pressupostos de 2020. "El nostre objectiu és respectar el compromís de reduir els impostos", ha remarcat el viceprimer ministre, que no ha tancat la porta a un augment del dèficit per aconseguir-ho.
El govern "farà el que els italians necessitin", ha dit en una altra entrevista, en aquest cas al diari Corriere della Sera. Una decisió que pot portar nous problemes a Itàlia, tenint en compte l'enfrontament que el país manté amb Brussel·les per la seva mala situació econòmica, especialment pel seu alt dèficit i el seu elevat deute.
Cal recordar que la Comissió Europea ha iniciat el procediment per sancionar Itàlia pel seu elevat deute, encara que l'Executiu de coalició format pel M5S i la Lliga Nord manté que retallarà impostos i augmentarà la despesa social passi el que passi, i encara que això suposi emprendre una profunda reforma fiscal. Precisament això és el que es requerirà per implantar l'IRPF únic, mesura que pot posar cap per avall l'elaboració del pressupost per al 2020, després dels problemes amb els comptes d'aquest any.
I és que no cal oblidar que Roma i Brussel·les mantenen una acalorada disputa sobre les mesures que s'han de prendre per reconduir l'economia. El govern italià, segons Reuters, pretén convèncer la UE que retardi fins a la tardor la decisió sobre l'obertura d'un procediment disciplinari sobre les seves finances, ja que espera que millorin després de les dades dels ingressos fiscals el juliol. Encara que des de la Comissió Europea insisteixen que el país ha de complir amb les regles comunitàries.
QUÈ PASSARÀ AMB ELS IMPOSTOS?
Di Maio ha insistit que es baixaran els impostos, tot i que les informacions conegudes aquest dimecres apuntaven en direcció contrària. Diversos mitjans italians es van fer ressò d'unes declaracions de Salvini en què proposava la creació d'un impost als estalvis i béns guardats en caixes de seguretat, perquè es fan servir per ocultar ingressos i actius a les autoritats fiscals. La seva idea era posar una taxa baixa, d'un 15%, sempre que es declari voluntàriament el que està guardat al banc.
L'enrenou que es va formar va ser molt gran, tant que el líder de la Lliga Nord va haver de sortir al pas i va assegurar que l'objectiu del govern és retallar els impostos, i no augmentar-los. "No estem demanant diners a Europa... el que demanem és poder retallar impostos als italians", va dir en un vídeo publicat al Facebook. "Definitivament no anem a introduir nous impostos, no anem a augmentar l'impost sobre el valor afegit (IVA), no anem a introduir un impost sobre el patrimoni, i no anem a tocar els estalvis bancaris dels italians", va dir Salvini.