ep archivo   trabajadora de walmart
WALMART CHILE - Archivo

Tot fa presagiar que la pujada del setembre serà complicada. Així es desprèn de la percepció que tenen els treballadors sobre l'escenari econòmic i la preocupació per la inflació i la crisi del sector energètic, que es col·loquen com els temes que més inquieten els treballadors espanyols, sobretot pel seu impacte a la llar i al mercat laboral.

En concret, vuit de cada deu treballadors espanyols consideren que tant la pujada de l'IPC com la crisi del sector energètic que afecta l'electricitat, el gas i el combustible són els aspectes que tindran més impacte a casa i al mercat laboral nacional. Així es reflecteix al II informe d'InfoJobs sobre Actualitat i Impacte Laboral, Professional i Personal.

Gairebé el 83% de la població activa pensa que la inflació o l'augment generalitzat de preus de productes i serveis influirà en el mercat laboral a Espanya, mentre que el 79,3% creu que es reflectirà a casa seva i gairebé el 56% que ho farà en la situació professional. Pel que fa a la crisi del sector energètic, tant electricitat i gas com de combustibles, més del 82% dels treballadors creu que impactarà al mercat laboral espanyol i, a la llar, el 79,3% pensa que afectarà més en termes de gas i electricitat, i el 77,2% quant a combustible.

Si comparem les dades amb desembre del 2021, l'impacte de la inflació ha augmentat al voltant de 10 punts percentuals als diferents escenaris. A la llar ha passat d'un 69% de mencions a un 79%, al de la situació laboral d'un 45% a un 55% i, finalment, a l'escenari del mercat laboral a Espanya, ha augmentat del 73% al 82%.

També s'ha accentuat la percepció d'impacte de la crisi d'energia des de l'any passat, en línia amb l'augment dels preus del combustible. A nivell general, podem observar com l'impacte de tots els esdeveniments que ja tenien lloc al desembre han augmentat, excepte els contagis per la covid, que es redueix a nivell nacional, atesa la convivència que s'ha aconseguit amb el virus.

IMPACTE A LA LLAR

La crisi energètica d'electricitat i gas (79% de les mencions), la de combustibles (77%) i la inflació (79%) formen el top 3 d'esdeveniments amb més impacte a la llar per a tots els grups d'edat, encara que són els més grans de 34 anys els que declaren més l'impacte d'aquests aspectes, segurament perquè tenen més càrregues familiars.

Tot i així, observem algunes diferències: d'una banda, gairebé la meitat dels joves (el 48% dels enquestats d'entre 16 i 24 anys) sent que ha impactat a casa seva els nous contractes de la reforma laboral, segurament perquè són els que tenen condicions laborals més precàries.

D'altra banda, els professionals de 55 a 65 anys se senten més impactats pels esdeveniments relacionats amb l'economia, com ara la pujada dels preus de l'electricitat (82,5%), la inflació (80,3%) o la pujada de preus del combustible (77,6%).

També veiem diferències quant a ingressos. La inflació és l'aspecte que més ha impactat en tots els rangs salarials excepte el dels treballadors que ingressen més de 2.000 euros, on la crisi del sector energètic referent a l'electricitat i el gas és l'esdeveniment que adquireix més rellevància (77%).

contador