ep el vicepresidente segundo pablo iglesias y la portavoz del gobierno maria jesus montero
DANI GAGO

Nova guerra entre María Jesús Montero i Pablo Iglesias. El vicepresident segon del Govern ha contradit aquest dimecres a la portaveu de l'Executiu sobre un assumpte que preocupa, i molt, als espanyols. El dirigent de Podemos ha assegurat que els pares sí que tindran dret a una baixa laboral si els seus fills han de fer quarantena, encara que no tinguin un positiu per Covid-19 confirmat mitjançant una prova PCR.

"El ministeri de Treball està treballant perquè hi hagi una incapacitat temporal" en cas de pares que han de quedar-se amb infants en quarantena amb prova de coronavirus negativa, ha dit Iglesias en una entrevista a La Sexta. Aquest dimarts Montero, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, va assegurar que no seria així.

En concret, la titular d'Hisenda va explicar que hi hauria una baixa laboral retribuïda per als progenitors els fills dels quals estiguessin malalts de Covid-19, i que duraria el temps necessari perquè fessin la quarantena, que és precisament el que recomanen les autoritats sanitàries per als contactes positius. No obstant això, va dir que en el cas dels nens que hagin de romandre a casa per haver tingut contacte amb un positiu, però que la seva PCR sigui negativa, els pares no podran gaudir de l'esmentada baixa.

Per a aquests supòsits, va afirmar Montero, existeix el programa 'Me Cuida', encara vigent, que permet als pares flexibilitzar la seva jornada laboral fins al 100% si s'han d'encarregar dels seus fills. Encara que en aquests casos es perdrà part del sou, o la totalitat d'aquest, depenent de la reducció que es triï.

I aquest dimecres, en ser preguntada a la roda de premsa posterior a la reunió que han mantingut el president Pedro Sánchez i el líder del PP, Pablo Casado, Montero ha insistit en la mateixa idea. La portaveu ha reiterat el que va dir aquest dimarts i ha assenyalat que quan es produeixin altres situacions que no estan actualment contemplades (si el nen és positiu, el facultatiu ha de prescriure la quarantena per als pares, que tenen obligació de fer-la perquè és una "obligació" i, per tant, hi ha baixa; o quan no hi ha PCR positiva, es pot flexibilitzar la jornada laboral amb el programa 'Me Cuida'), el Govern actuarà.

"Si hi ha alguna circumstància que requereixi l'acció de l'Executiu, que és el que crec a què es refereix el vicepresident, es farà", ha dit Montero.

OBLIGACIÓ D'APUJAR ELS IMPOSTOS

Però la de les baixes dels pares no ha estat l'única qüestió en la qual Iglesias ha contradit Montero. La ministra d'Hisenda va refredar la pujada d'impostos pactada per PSOE i Unides Podem pel fet que els nous Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) han de negociar-se amb altres grups, per la qual cosa "s'haurà de modular" per obtenir els suports que permetin tirar endavant els comptes públics.

Iglesias, per part seva, ha recordat durant l'esmentada entrevista que el projecte de PGE inclourà "una revisió de la fiscalitat en sentit progressista i redistributiu". Encara que ha reconegut que això s'haurà de negociar, sobretot ara que estem en un moment "particularment difícil per a algunes empreses", aquesta situació ha de ser "compatible amb una revisió de la fiscalitat". "No tant en clau ideològica, sinó perquè l'Estat tingui els recursos necessaris per afrontar els reptes que són de país", ha remarcat.

I també ha dit que Sánchez està obligat a negociar els Pressupostos amb ERC abans que amb Ciutadans. En aquest sentit, ha indicat que l'Executiu té l'"obligació" de buscar el suport de la majoria de la investidura per la pròpia estabilitat del Govern. "Hem de tenir cura dels nostres aliats més obvis", ha afirmat, i ha dit a continuació que ell preferiria que els PGE s'aprovin gràcies a la majoria parlamentària que va permetre tirar endavant la investidura de Pedro Sánchez, perquè és l'única fórmula que "garanteix estabilitat".

Iglesias ha assegurat que ell no exclou el diàleg amb altres partits, però ha demanat "no perdre el sentit de la realitat"; creu que serà "molt difícil" que partits que governen amb "la ultradreta" en algunes administracions donin suport als comptes d'un Govern progressista, en clara referència a Cs.

Noticias relacionadas

contador