ep viktor orban primer ministro de hungria
ZUCCHI/EUC / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO - Archivo

Hongria i Polònia han anunciat aquest dilluns el bloqueig al pressupost de la UE per als pròxims set anys, i el fons de recuperació de 750.000 milions d'euros amb què el club comunitari pretén recuperar l'economia. La Unió Europea, per tant, s'endinsarà en una nova "crisi", tal com ha reconegut, ja que aquesta decisió suposa un fre a la posada en marxa de les ajudes previstes per fer front a les conseqüències de la pandèmia de Covid-19.

El Govern de Viktor Orban ha impedit que els ambaixadors dels Vint-i-set davant la UE donessin el vistiplau preliminar a la Decisió de Recursos Propis, que ha de ser aprovada per unanimitat per totes les capitals. Sense la seva aprovació, la Comissió Europea no pot emetre el deute amb la qual finançar el pla. "Els ambaixadors de la UE no han aconseguit la unanimitat necessària a causa de les reserves expressades per dos Estats membres", ha informat a través d Twitter un portaveu del Govern alemany, que ostenta aquest semestre la presidència de torn de la UE.

El portaveu del Govern hongarès Zoltan Kovacs ha confirmat que el seu país és un dels dos Estats membres que s'hi han oposat. "Hongria ha vetat el pressupost, com va advertir el primer ministre Orban, perquè no podem donar suport al pla en la seva forma actual", ha dit, i ha afegit que és "contrari" als acords dels líders europeus de juliol.

La reunió d'ambaixadors dels governs davant la Unió Europea ha tingut lloc aquesta tarda, i "si, com ha anunciat el Govern hongarès, bloquegen el pressupost comunitari i la decisió sobre recursos propis, ens trobarem de nou en una crisi", ha expressat aquest dilluns un alt funcionari europeu.

Aquesta reunió estava prevista per a avaluar el recent acord sobre el Marc Financer Pluriennal (MFP) per al període comprès entre 2021-2025, el pacte per a establir un mecanisme que vinculi fons europeus i Estat de dret i la normativa que necessita la Comissió Europea perquè pugui emetre el deute amb la qual finançar el pla anticrisi.

L'objectiu és que els ambaixadors donessin el vistiplau preliminar a les tres mesures, però tant Hongria com Polònia les han rebutjat, perquè donen a la UE la potestat de suspendre el pagament d'ajudes europees a aquells països que han violat els principis de l'Estat de dret. El primer ministre polonès Mateusz Morawiecki ja havia advertit aquestes últimes setmanes que el seu Executiu tenia problemes amb el mecanisme pensat per protegir els principis i valors europeus.

Budapest i Varsòvia no poden bloquejar aquesta normativa, que ha de ser aprovada per majoria qualificada, però poden utilitzar el seu vot per vetar les altres dues, que necessiten llum verda de tots els Estats membres perquè es puguin implementar. I així ha estat. D'aquesta manera, amb el veto han bloquejat el pressupost comunitari i també el fons de recuperació de 750.000 milions d'euros.

Ara es retardarà encara més l'arribada d'unes ajudes que en l'escenari més optimista s'esperen al final del segon trimestre de 2021. Fonts diplomàtiques, no obstant això, expressen confiança que es podrà trobar una solució. "Sempre hi ha converses entre bastidors. Espero que s'intensifiquin i que trobin una manera de sortir d'aquesta crisi en la qual estem a punt d'entrar aquesta tarda", han apuntat.

En cas contrari, han afegit les mateixes fonts, l'assumpte passarà a les mans del president del Consell europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per tal d'estudiar els "següents passos". La qüestió podria fins i tot arribar a la reunió per videoconferència dels caps d'Estat i de Govern d'aquest dijous, en què en principi només es preveia abordar la gestió de la segona onada de la pandèmia.

Noticias relacionadas

contador