cbrobert holzmann

Robert Holzmann, governador del Banc Nacional d'Àustria (OeNB), ha assegurat que no anticipa cap retallada en els tipus d'interès al llarg d'aquest any, una visió que xoca amb la del mercat, que anticipa per a aquest curs l'inici de la flexibilització monetària per part del Banc Central Europeu (BCE).

"No puc imaginar que parlarem ja de retallades, perquè no n'hauríem de parlar. Tot el que hem vist a les últimes setmanes apunta a la direcció oposada, per la qual cosa és possible que ni tan sols prevegi cap retallada aquest any", ha assegurat en declaracions a CBNC.

D'aquesta manera, Holzmann, que aquests dies ha participat al Fòrum de Davos, refreda les aspiracions del mercat, que descomptava l'arribada de les primeres retallades de tipus l'abril. "Em temo que, en abandonar Davos, aquesta gent quedarà profundament decebuda", ha afegit.

L'arribada de les retallades de tipus, tant a Europa com als Estats Units, sembla com un dels principals catalitzadors dels mercats aquest any. Sobre la data exacta del seu inici, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va assegurar que dependrà de com evolucioni la inflació.

"Si guanyem la batalla de la inflació, els tipus començaran a baixar", va assegurar la setmana passada Lagarde en una entrevista al canal francès de televisió France 2.

Aquesta visió és similar a la que manté Holzmann, que també lliga qualsevol retallada de tipus a la certesa que la inflació s'adreça a la meta fixada per l'organisme del 2% interanual.

"A no ser que vegem una caiguda clara cap al 2%, no podrem fer cap anunci sobre quan retallarem", ha valorat.

Segons les últimes dades, la inflació de la zona de l'euro va repuntar al 2,9% el desembre del 2023, 5 dècimes percentuals per sobre del 2,4% registrat el mes de novembre anterior.

"Els preus poden augmentar dia a dia, però també pot córrer el risc de canviar la manera com fem negocis, canvis estructurals, que fa més temps que existeixen, però que també comporten el perill de canvis de preus en el futur. Si les dues coses s'uneixen, les nostres perspectives actuals de desembre es deterioraran i caldrà molt més temps per fer abaixar els preus”, ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador