La presidenta de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), Cristina Herrero, ha rebutjat ocupar un ministeri assegurant que un transvasament entre l'organisme que presideix i l'Executiu “no és bo”, en clara referència a l'anterior president de l'AIReF: el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.
“No em veig com a ministra a cap Govern. Al meu entendre, no és bo passar de l'AIReF al Govern i passar del Govern a l'AIReF. Aquest flux entre un organisme independent i el Govern no és bo per a la institució”, ha afirmat Herrero durant la seva intervenció als Cursos d'Estiu organitzats per l'APIE i la Universitat Internacional Menéndez Pelayo a Santander.
Segons Herrero, hi ha "molts motius" pels quals no és positiva aquesta vinculació entre l'organisme independent i el Govern i ha assegurat que va sentir "que havíem de reafirmar la nostra independència" i que, després del pas d'Escrivà al Govern, no es comprometessin les actuacions prèvies de l'AIReF.
"Aquesta vinculació d'AIReF i el Govern, em sembla que obliga la institució a demostrar-ne l'anàlisi i l'activitat independent", ha subratllat.
Així mateix, Herrero ha respost també a Escrivá després de les crítiques a l'informe sobre l'Ingrés Mínim Vital (IMV) recentment elaborat per l'organisme, qualificant-lo com de “escassa qualitat” i acusant-lo de “manca de fonamentació” de les dades “el que posa en dubte les seves conclusions”.
“M'ha sorprès el pronunciament del Ministeri. A mi, a l'AIReF, a experts, a institucions que col·laboren amb el Ministeri, i crec que a vosaltres (els periodistes). L'AIReF realitza les seves anàlisis des de la independència, amb dades objectives i plantejaments tècnics. Un pot esperar que hi pugui haver discrepància i diferències, sustentades en dades objectives i en arguments tècnics rigorosos. El que en cap cas es pot esperar és una desqualificació que posi en dubte el rigor de les anàlisis”, ha indicat Herrero.
D'altra banda, la presidenta de l'AIReF ha assenyalat que el que es desprèn de l'informe és la qualitat “dolenta” de la informació aportada per les comunitats autònomes, ja que hi han trobat “discrepàncies”. "El que sí que utilitza en l'anàlisi és la base de dades de l'agència per veure els potencials beneficiats i la base de dades de la Seguretat Social", ha apuntat.
Així mateix, Herrero ha lamentat que s'hagi assenyalat que AIReF vegi com a “negatiu” que “algú surti de la prestació”, ja que és “un judici de valor”. “Com serà així si és perquè la persona hagi millorat el nivell de renda. La discrepància és bona, el debat és bo, però hi ha límits de respecte institucional que no s'han de saltar, perquè si no, s'obren esquerdes a la independència. Sempre la finalitat és que les coses funcionin millor”, ha asseverat Herrero.
En aquest sentit, Herrero ha assenyalat que les relacions amb el ministeri dirigit per Escrivà no travessen pel seu millor moment, alhora que ha apuntat que “no hem tingut cap interlocució ni crec que l'hem de tenir” ja que ambdues parts “no podem perdre el temps”.
Per a la presidenta de l'AIReF, la relació entre l'organisme independent i el Govern ha de ser “tècnica” i “respectuosa”, cosa que creu que no ha passat en els darrers temps amb Escrivà per les “desqualificacions” abocades pel ministre de Seguretat Social.
La presidenta de l'autoritat independent també ha demanat que es reforci la independència de l'organisme, malgrat les molestes que puguin resultar les anàlisis i les previsions dels comptes públics per al Govern. Els governs sempre tenen la temptació d'obrir esquerdes. Tots estem a favor d'institucions fiscals independents, però després hi ha procediments que poden ser molestos. No n'hi ha prou de tenir garantida la independència per llei, ens va bé la independència que es demana des de la UE, però cal defensar-la cada dia”, ha sentenciat.