- Les asseguradores rebran reclamacions de 20.000 milions de dòlars
- Les empreses químiques també patiran els danys de Harvey
Harvey ha irromput amb força en la seva arribada als Estats Units. L'huracà ha tocat costa amb una força de vents de fins a 180 quilòmetres per hora i amb pluges torrencials. Amb el pas d'aquest fenomen meteorològic, l'economia nord-americana i mundial ja han sentit les seves conseqüències.
- -
- -
La tempesta tropical Harvey va molt més enllà de la catàstrofe humana (ja s'ha cobrat nou vides) i va camí de convertir-se en una de les més devastadores de la història. Segons JP Morgan, serà entre les deu catàstrofes més costoses dels Estats Units. Segons Bloomberg, el pas pels Estats Units deixarà un impacte material d'entre 80.000 i 100.000 milions de dòlars, per sobre del Katrina el 2005 (70.000 milions).
Les asseguradores nord-americanes van baixar fins a un 4%
Un dels sectors que més notaran el pas de Harvey pels Estats Units són les asseguradores. Segons els analistes de Wall Street, les pèrdues d'aquestes empreses han de ser de 20.000 milions de dòlars. Tot i que les assegurances de llar als Estats Units no cobreixen els desastres naturals (d’una part de la despesa se’n fa càrrec el fons federal de catàstrofes), sí que han de fer front als danys a les pòlisses comercials. Així doncs, les asseguradores Lloyd's, Beazley, Hiscox i Lancashire van patir descensos generalitzats durant l'últim tancament de fins al 4%. A Europa també han patit empreses com Mapfre, Munic Re i Swiss Re queien al voltant del 2% als seus respectius parquets. Per intentar reduir l'impacte dels desastres naturals, la pràctica més habitual per part de les asseguradores és pujar el preu després d'un període de primes baixes.
En el cas de Katrina, les asseguradores van rebre reclamacions de fins a 48.000 milions, en el qual sobresortien les avaries per talls de llum i telecomunicacions.
LES REFINERIES TREBALLEN COM PODEN
Un altre dels sectors més castigats després del pas de Harvey als Estats Units és el del petroli. El CSIS (per les sigles en anglès de Centre d'Estudis Estratègics Internacionals) ha realitzat un estudi en el qual destaca les quatre principals terminals marítimes d'extracció de petroli al golf de Mèxic. Durant els dies que la tempesta tropical ha escombrat el golf, s'ha deixat d'extreure de mitjana un 25% menys de cru i durant els primers dies de tempesta sis refineries van tancar les portes, segons informava l'Oficina de Seguretat d’Infraestructura i Restauració d'Energia i altres sis treballaven per sota de les seves possibilitats.
La major refineria nord-americana, propietat de Saudi Arabian Oil té capacitat per produir 600.000 barrils diaris de combustible, està operant gairebé al 60% i la d'Exxon Mobil està en percentatges d'entre el 70 i 75%. Fora de servei el de Corpus Christie, el sisè més important d'EUA i clau també per al transport d'energia. Junts mouen 319 milions de tones, l'equivalent al 14% de tots els ports de la nació. La tempesta ha provocat que ports importants com el de Houston hagin de tancar.
El preu del barril West Texas, de referència als Estats Units, va retrocedir al tancament de la sessió de dilluns un 2,52%, fins als 46,42 dòlars, mentre que el de Brent, de referència a Europa, va baixar un 1,14%, fins als 51,81 dòlars. Durant la jornada de dilluns el barril de West Texas costava 45,85 euros (-1,55%), el Brent se situava als 51,71 dòlars (-0,34%).
D'altra banda, el preu de la gasolina es va disparar gairebé un 4% i ha arribat als màxims de 2015 als 1,7799 dòlars per galó, encara que aquest dimarts cau una mica fins als 1,7325 dòlars.
Un altre dels sectors que quedarà tocat després del pas de Harvey és el químic. Citi assegura que algunes empreses hauran de tancar durant una bona temporada a causa que les seves instal·lacions quedaran danyades durant el següent trimestre. De fet, es calcula que l'huracà Harvey ha afectat un terç de la producció química dels Estats Units. Però l’empresa no creu que l'impacte hagi de durar més enllà del present trimestre. Les empreses que més han patit les seqüeles de la tempesta han estat Dow Chemical i LyondellBasell Industries.
Al mateix estudi, també es parla del sector immobiliari. Els experts de Citi vaticinen que després de la tempesta moltes de les construccions en marxa quedaran detingudes i fins i tot cancel·lades com a conseqüència del retard en el desenvolupament de sòls i l'increment dels costos laborals. Les empreses més mal parades són LGI Homes, Beazer Homes i Talor Morrison. Però no hi ha mal que per bé no vingui i algunes constructores especialitzades en reconstruir edificis després de desastres naturals podrien beneficiar-se de les accions d'aquestes.
AUGMENT DEL SOSTRE DE DEUTE
Però els forts danys provocats pel Harvey tenen una altra derivada que afecta un dels aspectes dels quals més es parlarà durant les pròximes setmanes, el sostre de deute nord-americà. La tempesta tropical podria afectar el debat sobre el sostre del deute nord-americà, segons avança un informe de Saxo Bank. "Estem davant d’un desastre de magnitud suficient que pot forçar un augment del sostre de deute, encara que sigui temporal. Centenars de milers de persones necessiten ajuda d'emergència", assenyala l'escrit, i afegeix: "Els fons federals hauran d'estar disponibles per atendre les necessitats del gran nombre de comtats declarats com a àrees de desastre federal, ja que requeriran la reconstrucció d'infraestructures i fins i tot instal·lacions federals".