L'Agència Tributària ha recordat aquest dilluns a contribuents particulars i empreses que totes els donatius que hagin realitzat per fer front a les despeses derivades del coronavirus, tant en metàl·lic com en espècie, són deduïbles a les seves declaracions fiscals, si bé hauran d'esperar-se a les declaracions de l'any que ve, que es corresponen amb l'activitat d'aquest exercici.
Així ho assenyala l'organisme tributari en una nota publicada a la seva pàgina web sobre donatius al Tresor Públic per a finançament de les despeses ocasionades per la crisi sanitària provocada pel Covid-19, que d'acord amb el reial decret llei aprovat el 31 de març podran destinar-se a atendre despeses com ara equipaments i infraestructures sanitàries, material, subministraments, contractació de personal, recerca i qualsevol altra cosa que pugui contribuir a reforçar les capacitats de resposta enfront d'aquesta crisi sanitària.
El Fisc recorda que el règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge estableix una sèrie de beneficis fiscals als donatius i donacions realitzades a les entitats beneficiàries del mecenatge, entre les quals s'hi troben, entre d'altres, l'Estat, les comunitats autònomes i les entitats locals.
Noticia relacionada
VÍDEO | Renta 2019: cuatro gastos que solemos olvidar en la declaraciónEn l'IRPF els contribuents tindran dret a aplicar una deducció del 75% sobre la quota íntegra de l'impost per imports donats de fins a 150 euros, al mateix temps que les quantitats superiors a aquesta xifra podran aplicar-se, a més del 75% sobre els 150 primers euros, un 30% més als imports superiors.
Així mateix, els contribuents de l'Imposts de societats i de l'Impost sobre la Renda de No Residents (IRNR) amb establiment permanent podran aplicar-se una deducció del 35% sobre la quota íntegra de l'impost en les donacions dineràries.
En les donacions en espècie, el valor comptable que tinguessin en el moment de la transmissió i, en defecte d'això, el valor determinat conforme a les normes de l'Impost sobre el Patrimoni. La base d'aquesta deducció no podrà excedir del 10% de la base imposable del període impositiu.
Les quantitats que excedeixin d'aquest límit es podran aplicar en els períodes impositius que concloguin en els deu anys immediats i successius. Les quantitats no deduïdes, per excedir de la base imposable, podran aplicar-se en les liquidacions dels períodes impositius que concloguin en els 10 anys immediats i successius.
En el cas dels contribuents de l'IRNR sense domicili permanent, tindran dret a aplicar-se la deducció per als contribuents de l'IRPF en les declaracions que presentin per fets imposables esdevinguts en el termini d'un any des de la data del donatiu, donació o aportació. D'igual forma, la base d'aquesta deducció no podrà excedir el 10% de la base imposable del conjunt de les declaracions presentades en aquest termini.
Al seu torn, recorda que la Llei 49/2002 estableix l'exempció dels guanys patrimonials i de les rendes positives que es posin de manifest en ocasió d'aquests donatius, donacions o aportacions realitzades. El mateix ocorre en ocasió de la transmissió de terrenys urbans o de drets reals sobre aquests, en el cas de la plusvàlua municipal.
Per acreditar la justificació d'aquests donatius, donacions i aportacions deduïbles, s'expedirà una certificació per l'Administració de l'Estat, amb dades com el número d'identificació fiscal i les dades d'identificació personal del donant i de l'entitat donatària o l'esment exprés del caràcter irrevocable de la donació.
De qualsevol forma, l'AEAT recorda que cal tenir en compte que l'Administració presentarà el mes de gener de 2021 el model 182 de declaració Informativa anual relativa a Donatius, donacions i aportacions rebudes, en relació amb els donatius percebuts durant 2020.
REINVERSIÓ EN HABITATGE I ACORDS PER A REBAIXAR LLOGUERS
Noticia relacionada
Los jóvenes que pagan alquiler en Madrid pueden deducirse 1.000 euros en la RentaA part d'aquests aclariments sobre els donatius, l'AEAT n'ha publicat d'altres, en les quals recorda que no s'ha modificat el termini de la Campanya de la Renda (1 d'abril-30 de juny), encara que el termini per a domiciliar el pagament conclou el 25 de juny.
D'altra banda, explica que en virtut del reial decret 463/2020, no es tindrà en compte el període de durada de l'estat d'alarma a l'efecte de computar el termini de dos anys per a la reinversió en un nou habitatge l'import obtingut en la venda de l'habitatge antic, paralitzant-se el còmput d'aquest termini a l'inici de l'estat d'alarma i reprenent-se el còmput a la seva finalització.
Davant possibles acords voluntaris entre arrendador i inquilí per rebaixar la renda per l'estat d'alarma, l'AEAT explica que tindrà incidència en la declaració de Renda 2020 que es presentarà l'any vinent. L'arrendador reflectirà com a rendiment íntegre (ingressos) durant aquests mesos els nous imports acordats per les parts.
A més, continuaran sent deduïbles les despeses necessàries i no procedirà la imputació de rendes immobiliàries en seguir arrendat l'immoble. Aquesta situació és la mateixa en el cas d'acords per a diferir la renda.
ES PERD LA DEDUCCIÓ PER MATERNITAT EN UN ERTO
També aclareix que les dones amb fills menors de tres anys, que tenen dret a una deducció de 100 euros mensuals si estan treballant, deixaran de percebre aquesta deducció en el cas d'estar incloses en un ERTO, ja que en aquest cas es troben en una situació de desocupació total, deixa de realitzar-se una activitat per compte d'altri i, per tant, no es compleixen els requisits per gaudir d'aquesta deducció per maternitat i el corresponent abonament anticipat.
Només seria possible fer feina per compte d'altri quan aquest es realitzés a temps parcial en supòsits temporals de regulació d'ocupació. En aquests casos sí que es tindria dret durant aquests mesos a la deducció per maternitat, apunta l'AEAT.
AMPLIACIÓ DE TERMINIS
Hisenda també recorda que s'ha estès el termini per a la presentació del pagament fraccionat del primer trimestre fins al 20 de maig, per a aquells obligats amb volum d'operacions no superior a 600.000 euros l'any 2019. En el cas que es domiciliï l'ingrés el termini serà fins al 15 de maig.
A més, es permet sol·licitar l'ajornament de les autoliquidacions el termini de presentació de les quals i ingrés finalitzi en el període comprès entre el 13 de març i el 30 de maig de 2020, tots dos inclusivament, per sis mesos, i no es reportaran interessos de demora durant els primers tres mesos. Es pot ajornar el pagament fraccionat de Societats per a companyies amb volum d'operacions inferior a 6,01 milions d'euros durant sis mesos i no es reportaran interessos els tres primers.
També informa que les entitats que tenen locals arrendats i concedeixen una moratòria en el pagament del lloguer declararan els seus ingressos i despeses derivades de les transaccions o fets econòmics imputant-se al període impositiu en el qual es produeixi en meritació, amb independència del moment de pagament o cobrament.
Al seu torn, els interessos de demora tributaris es qualifiquen com a despeses financeres i per tant estaran subjectes al límit del 30% del benefici operatiu de l'exercici. Per als casos en els quals s'està tramitant un ERTO que afecta els treballadors de l'empresa, es podran deduir totes les despeses de personal reportats.
Del seu costat, les empreses que s'estiguin dedicant a produir màscares i respiradors amb impressores 3D es podran aplicar la deducció a les despeses incorregudes en recerca, desenvolupament i innovació tecnològica sempre que compleixin requisits.