ep la ministra portavoz y de hacienda maria jesus montero interviene durante una rueda de prensa
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

La ministra portaveu i d'Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat aquest dimarts que el Govern posarà en marxa la limitació del pagament en efectiu per a unes certes transaccions entre professionals i empreses. Segons ha explicat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, per a aquests col·lectius es redueix de 2.500 a 1.000 euros, mentre que per a particulars es manté a 2.500 euros, encara que l'objectiu és "anar disminuint quanties" per combatre l'economia submergida.

Aquesta mesura s'inclou a l'avantprojecte de llei de mesures de prevenció de lluita contra l'elusió fiscal que el Govern ha aprovat aquest dimarts. També es disminueix el límit de pagament en efectiu de 15.000 a 10.000 euros per a particulars amb domicili fiscal fora d'Espanya.

Montero ha recordat que això servirà també per a transposar una directiva europea. "La lluita contra el frau fiscal és una prioritat" per a l'Executiu, perquè "no hi ha justícia social si alguns pretenen eludir les seves responsabilitats", generant "competència deslleial" i “una deterioració" per a les arques públiques que és més greu en aquests moments de pandèmia, ja que les pràctiques irregulars suposen un "greuge" per als contribuents complidors i resten recursos a l'Estat de benestar, ha assegurat.

Així, ha explicat que la norma inclou mesures de "gran calat" que reforcen les eines que prevenen i combaten l'evasió fiscal i posen el focus en les fórmules de frau "més avançades i complexes", que requereixen d'enginyeria, la qual cosa al seu torn precisa d'una especialització en l'Agència Tributària, especialment a la unitat de grans contribuents i grans patrimonis.

La ministra d'Hisenda ha indicat també que el projecte de llei busca intensificar la labor que fa l'Agència Tributària, que l'any passat va aconseguir ingressar 15.715 milions d'euros, un 4,1% més respecte a l'exercici anterior, gràcies a aquesta lluita contra l'elusió fiscal.

Entre les altres actuacions emmarcades en aquest projecte, es contempla prohibir els softwares de doble ús que les grans companyies utilitzen per a fer una doble comptabilitat, un major control sobre les criptomonedes, actualitzar la llista de paradisos fiscals i els seus criteris, prohibeix les amnisties fiscals i amplia la llista de deutors amb l'Agència Tributària, rebaixant el llindar per a ser inclosa en ella del milió d'euros de deute a 600.000 euros i incloent-hi també als responsables solidaris.

La previsió és que les mesures incloses en aquest projecte de llei permetrien ingressar 800 milions d'euros addicionals en un any, segons ha dit Montero.

AMNISTIA FISCAL

D'altra banda, Montero ha indicat que l'Advocacia de l'Estat es va pronunciar en el seu moment sobre la impossibilitat de publicar els noms dels contribuents que es van acollir a l'última amnistia fiscal, aprovada pel Govern de Mariano Rajoy el 2012. Això suposa que les condicions en les quals es va produir aquesta amnistia fiscal no es podien modificar posteriorment i, entre elles, es trobava l'anonimat de les persones que es van acollir a aquesta amnistia.

"Tant de bo poguéssim publicar aquesta llista, però no podem fer-ho", ha afirmat la ministra, assegurant que, per això, el Govern ha donat aquest dimarts "un pas més" amb la prohibició d'amnisties fiscals tan "injustes" que van sofrir fins i tot el retret del Tribunal Constitucional.

Noticias relacionadas

contador