Luis de Guindos no "ha obert la porta a un quota similar al del País Basc i Navarra", indica el desmentit d'aquest divendres emès pel Ministeri d'Economia i Competitivitat. Des del govern matisen les declaracions del ministre en una entrevista realitzada ahir a TV3 a Barcelona, "es va referir, com en moltes anteriors ocasions, a un nou sistema de finançament autonòmic que tingui en compte les característiques específiques dels diferents territoris".
El Ministeri llança aquest comunicat perquè assenyala que s'ha informat "de manera errònia des de Madrid el diari Expansión" de les paraules de Luis de Guindos a TV3 i en reclama un rectificació. A més, aclareixen que "Catalunya forma part de les comunitats acollides al règim comú i està cridada des de l'última Conferència de Presidents a seure a negociar el nou model".
Una postura que ha volgut reiterar el mateix Luis de Guindos en una entrevista a la Cadena Cope. El ministre apunta que "la quota no té la més mínima viabilitat en aquest moment ni en la realitat econòmica espanyola". Recorda que "no hi ha cap tipus de diàleg en una situació d'il·legalitat, fora de la Constitució", ha indicat aquest divendres. Considera que s'han mal interpretat les seves paraules i afirma amb rotunditat que "la quota no està damunt de la taula, això ni es planteja".
Una possibilitat que sí que han apuntat els principals banc d'inversió. Des de JP Morgan consideren que un "ampli diàleg" sobre el mecanisme de finançament autonòmic podria rebaixar les ambicions independentistes. "Una solució duradora" hauria de "satisfer algunes de les principals demandes de Catalunya", en concret, "les relacionades amb majors recursos fiscals i la reforma del marc de finançament regional", indiquen els experts de Moody's. Segons Berenberg, l'alternativa pot ser "un estatus especial" de Catalunya dins d'Espanya "amb molt més poder sobre la fiscalitat, similar a l'estatut especial de la regió basca".
Un concert català com el del País Basc podria costar a l'Estat fins a 16.000 milions d'euros, segons estimacions d’Àngel de la Fuente en l'informe 'Sobre el pacte fiscal i el sistema de Concert' publicat pel CSIC (Consell Superior d'Investigacions Científiques). L'expert va realitzar aquests càlculs el 2012 amb dades de 2007 -abans de la reforma de 2009-, però aclareix a 'Bolsamanía' que "aquesta estimació pot seguir sent útil com una primera aproximació a la situació actual".