• Davant la falta de certificació, s'ha passat a la "fase de pagament" per la qual s'estableix que es pagarà únicament si se certifica que aquestes despeses no tenen a veure amb el referèndum, explica
ep luisguindosuna presentacion
EUROPA PRESS

El ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, ha afirmat aquest dimarts que el Govern d'Espanya no descarta "res" davant el desafiament independentista a Catalunya, si bé actuarà amb "prudència, moderació i proporcionalitat" i no "entrarà en provocacions", perquè "és el que volen (els independentistes) per generar victimisme".

En un esmorzar informatiu organitzat per Executive Forum, De Guindos ha reiterat que "la independència de Catalunya no tindrà lloc", perquè és "irreal" i "inviable" i per una qüestió clara de "legalitat", per la qual cosa ha advertit que el Govern "no deixarà que la societat catalana es quedi fora d'Europa" ni que "per un somieig irreal, que no es concretarà, tinguem un problema per al conjunt de la societat espanyola".

Espanya no s'entén sense Catalunya i Catalunya no s'entendria sense la resta d'Espanya. Això té molt més força del que a vegades pensem

Segons De Guindos, el problema independentista a Catalunya és "més de lleialtat institucional que del plantejament de legalitat que ells fan", ja que "s'equivoquen de manera claríssima", ja que hi ha més de cinc segles d'història de la nació espanyola en els quals Catalunya "sempre ha format part d'Espanya". "Espanya no s'entén sense Catalunya i Catalunya no s'entendria sense la resta d'Espanya. Això té molt més força del que a vegades pensem", ha apuntat De Guindos, que ha remarcat que un escenari de Catalunya que forma part d'Espanya i de la UE és "infinitament millor" que l'alternativa independentista, tant per als catalans com per al conjunt dels espanyols.

ELS POSSIBLES EFECTES: SORTIDA DE L'EURO

En aquest sentit, De Guindos ha recordat que el 75% de la producció de Catalunya es ven a la resta d'Espanya i ha advertit que si s'independitzés deixaria de formar part de la UE i estaria sotmès a un aranzel comú d'entorn del 10 %, a més d'un "efecte frontera" i que perdria tots els acords internacionals que té actualment amb "moltíssimes" zones econòmiques del món. A això s’hi sumaria que hauria de sortir de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), perdria les inversions del BEI i deixaria de formar part de la zona euro, de manera que no tindria l'euro com a moneda i hauria de crear la seva pròpia, així com un banc central, cosa que en conjunt tindria un efecte "molt profund i important".

Igualment, ha avisat que pel que fa a la resta d'Espanya "no serien bones notícies" la independència de Catalunya, ja que és "una part substancial de la història, l'economia i la vida d'Espanya" i "tindria un impacte sobre l'economia nacional". "És una situació en la qual perdria tot el món", ha remarcat. "El Govern espanyol no deixarà que es produeixi. Ni el Govern ni l'Estat", ha insistit i ha recordat que té el suport "fonamental" dels partits constitucionalistes davant d'un problema en el qual "ens hi juguem moltíssim".

EL PROBLEMA "ES CANALITZARÀ"

En qualsevol cas, el ministre considera que el problema a Catalunya "es canalitzarà" i s'ha mostrat "optimista" sobre això gràcies al "caràcter" del president del Govern, Mariano Rajoy, atès que "és una persona freda", que "analitza els temes amb moltíssima serietat, però també amb moltíssima mesura" i no obstant això "té posicions fermes, les va portant a terme sense necessitat d'escarafalls de cap tipus".

Preguntat sobre la possibilitat que finalment hi hagi urnes el pròxim 1 d'octubre a Catalunya, De Guindos ha indicat que no es tractarà d'un referèndum "en el sentit que entén tothom" d'una consulta democràtica i principis "legalment acceptats".

INTERVENCIÓ DE LES DESPESES

D'altra banda, sobre la intervenció per part del Govern de les despeses de la Generalitat, De Guindos ha explicat que la Comissió Delegada va promoure un acord pel qual s'establia que els pagaments s'efectuarien si es podia certificar que no s'utilitzava els diners per finalitats il·legals. Davant la falta de certificació, s'ha passat a la "fase de pagament" per la qual cosa s'estableix que es pagarà únicament si se certifica que aquestes despeses no tenen a veure amb el referèndum "il·legal".

"Si hi ha col·laboració, estic convençut que no hi haurà el més mínim problema", ha postil·lat De Guindos, que ha assegurat que si la Generalitat acceptés que els interventors certifiquessin aquest assumpte fins i tot el sistema "no entraria en vigor". Hisenda assumeix aquest dimarts el control total sobre les finances de la Generalitat, en concret sobre els més de 5.000 milions que el Govern de Catalunya tenia previst dedicar a tota mena de despeses fins al mes de desembre.

A més, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOCG) ha publicat l'admissió a tràmit per part del Tribunal Constitucional (TC) del recurs contra la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República. També publica la suspensió de la llei del codi tributari de Catalunya, que pretén establir les bases d'una eventual Hisenda catalana amb plenes competències per recaptar tots els impostos, fins i tot els que són de titularitat estatal, i del recurs interposat contra algunes partides dels pressupostos de la Generalitat.

Noticias relacionadas

contador