El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha reiterat que les futures decisions de política monetària de l'organisme dependran de les dades i que no tenen "un camí" predeterminat.
"No tenim cap mena de camí predeterminat de tipus d'interès", ha dit en el marc dels Cursos d'Estiu de l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE), a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), a Santander.
Guindos ha aprofitat la seva intervenció per repassar les últimes projeccions econòmiques de la zona euro, en què hi ha "una mica més de creixement, una mica més d'inflació".
"La recuperació econòmica a la zona euro s'ha de basar en els salaris reals i en una recuperació del comerç internacional que estiri de les exportacions", ha recalcat.
"El procés de desinflació ha estat molt intens, i tots els indicadors que tenim d'inflació subjacent indiquen una desacceleració", però ha advertit que els propers mesos no seran fàcils.
"Les nostres projeccions posen de manifest que a mitjans de l'any vinent la inflació confluirà cap al 2%", encara que hi ha riscos derivats del context internacional, com els preus de l'energia, dels nòlits…, i el comportament del mercat laboral i els salaris que poden modificar aquestes previsions.
"La nostra política monetària s'adapta a aquesta situació i vam posar de manifest l'enorme incertesa que hi ha en el context internacional", ha recordat.
Per això, Guindos ha insistit que les decisions es prendran en funció de les dades que es vagin coneixent i, per tant, “reunió a reunió”. Les dades en què al BCE centraran la seva atenció seran l'evolució de la inflació, les pròpies projeccions i el procés de transmissió de la política monetària.
"Mantenim vigilats els riscos geopolítics, els marges empresarials i la inflació", ha remarcat.
I tot plegat, segons el vicepresident del BCE, en un context de fragmentació. "Estem veient com als EUA els dos candidats presidencials han entrat en una carrera per veure qui posa més aranzels. I quan es comença una guerra comercial se sap com comença, però no com s'acaba", ha destacat.
Sobre l'economia espanyola, ha manifestat que "està creixent més del doble que l'economia europea, amb un mercat laboral amb un comportament adequat".
Per a Guindos, l'economia espanyola presenta dos avantatges, com són "un sistema financer sanejat i la competitivitat, que es reflecteix en un superàvit de la balança de pagaments del compte corrent".
"Cal mantenir els fonaments perquè aquest creixement se sostingui en el temps", ha advertit.
Pel que fa a l'OPA de BBVA sobre Sabadell, ha dit que “l'opinió del BCE es basa en criteris prudencials i de solvència”.
"El nostre enfocament es basa en solvència, es basa en criteris prudencials. Els riscos sobre la competència són per a altres autoritats, no per a nosaltres", ha asseverat.
Per tot això, ha asseverat que “estem a favor de fusions transfrontereres. Volem que hi hagi bancs europeus”.
Respecte al futur successor de Pablo Hernández de Cos com a governador del Banc d'Espanya ha emfatitzat que no el preocupa que Margarita Delgado estigui uns mesos al capdavant de la institució, però que “defensa el consens”.
Preguntant sobre l'auge de l'extrema dreta a França i el seu impacte als mercats, i encara que ell "no comenta situació de països particulars", creu que han estat "ordenats, no pas d'un impacte extrem".
Tot i això, a nivell personal, sí que ha volgut mostrar la seva preocupació perquè aquests discurs "posen en qüestió el procés d'integració europea", ha conclòs.