guindos draghi bce portada

La materialització dels riscos a la baixa per al creixement de l'activitat econòmica de la zona euro, incloent-hi una escalada de les tensions comercials, pot incrementar els riscos per a l'estabilitat financera de la regió, segons ha advertit el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, durant la presentació de l'informe bianual sobre estabilitat financera de la institució.

"Si es materialitzessin els riscos a la baixa per a les perspectives de creixement de l'economia, podrien aparèixer riscos per a l'estabilitat financera", ha assenyalat l'exministre espanyol durant la presentació de l'informe a Frankfurt i ha subratllat que la perspectiva de creixement "és essencial" en els riscos per a l'estabilitat del sector financer.

L'informe del BCE adverteix que un creixement per sota de les expectatives i la possible escalada de les tensions comercials poden desencadenar una caiguda en el preu dels actius.

En aquest sentit, la institució assenyala els perills particularment elevats en cas d'una revisió dels riscos en alguns sectors corporatius, apuntant que el sector de préstecs palanquejats ha crescut de manera significativa durant els últims anys i és vulnerable al debilitament dels resultats de les empreses, el que implica una amenaça per a l'estabilitat del conjunt del sistema financer davant la incertesa sobre l'exposició final als trams de major risc de les obligacions col·lateralitzades.

El BCE adverteix que una pitjor evolució de les expectatives de creixement podria impulsar els costos de finançament

Així mateix, el BCE adverteix que en el cas de confirmar-se una pitjor evolució de les expectatives de creixement, això podria impulsar els costos de finançament per als emissors sobirans més vulnerables, cosa que podria deslligar noves preocupacions sobre la sostenibilitat del deute.

D'aquesta manera, una renovada preocupació als mercats respecte als bons sobirans podria arribar a tenir repercussions sobre el sistema financer i el conjunt de l'economia. "Un marcat increment dels diferencials del deute sobirà podria tenir un impacte negatiu en els bancs, les asseguradores i altres entitats financeres amb elevada exposició sobirana", adverteix el BCE.

Pel que fa al sector bancari, el vicepresident del BCE ha reconegut que les expectatives de rendibilitat del sector segueixen sent baixes i ha assenyalat que es preveu un retorn agregat del 6% al sector durant els propers dos o tres anys, cosa que suposa que una gran proporció d'entitats no arribarà a les expectatives de rendibilitat dels inversors d'entre el 8% i el 10%.

Guindos ha subratllat la solidesa del capital dels bancs de la zona euro, tot i que ha advertit que, malgrat aquesta resiliència a curt termini, qualsevol canvi en la perspectiva dels ràtings de crèdit podria provocar un encariment dels costos de finançament de les entitats, que han d'abordar un seguit de reptes estructurals per restaurar uns nivells sostenibles de rendibilitat.

Noticias relacionadas

contador