• L'exmembre del BCE demana que els reguladors prestin més atenció al "risc tecnològic de la banca"
ep gonzalez paramo
EUROPA PRESS

"Benvinguts a la quarta revolució industrial". No és un missatge d'una tecnològica ni d'una empresa de Silicon Valley. És el missatge d'un banc, mostra inequívoca de la profunda revolució que està vivint el sector.

"No hi ha cap possibilitat que tornem als bons vells temps de la banca analògica"

Ho ha llançat José Manuel González-Páramo, membre del Consell d'Administració de BBVA i responsable d'economia, regulació i relacions institucionals del banc, durant la 13a Trobada del Sector Bancari organitzat per l'IESE, en col·laboració amb EY. Durant la seva intervenció, l'exmembre del Comitè Executiu del Banc Central Europeu (BCE) ha deixat clar que, des del seu punt de vista, el futur de la banca serà "disruptiu" o no serà. "No hi ha marxa enrere cap als models tradicionals de banca, perquè ens ha canviat tot. Els clients, la competència real i potencial... tot", ha subratllat.

"No hi ha cap possibilitat que tornem als bons vells temps de la banca analògica", ha insistit per referir-se a la quarta revolució industrial que el món està vivint, que "és imparable", i que afecta les entitats financeres per les possibilitats que incorporen el tractament de les dades, la intel·ligència artificial o l'Internet de les coses.

El repte, és clar, resideix en admetre aquesta revolució i desxifrar la manera d'aprofitar-la. Per això, ha exposat la necessitat de definir "entitats diferents a les actuals, altament competitives, que incorporin realment la tecnologia i no es limitin a comptar amb una aplicació, que situïn el client al centre del negoci, que vagin més enllà d'oferir serveis de pagament o préstec, que siguin proveïdors universals de serveis". És a dir, modificacions que retinguin el més important per al negoci bancari: la confiança del client. "Avui, els bancs custodien diners i ordres, però sobretot la dada, la clau és retenir la confiança del client", ha afirmat González-Páramo.

Fer-ho requereix, des del seu punt de vista, "comptar amb una visió estratègica que permeti conèixer quins són els teus competidors i escometre el canvi cultural" precís per aquesta nova orientació. I, per descomptat, també dependrà de la regulació i els supervisors. "La regulació és necessària", ha admès, però matisant que "marcarà el desenvolupament tecnològic" si impedeix a les entitats aprofitar tot el potencial que ofereix la tecnologia.

En aquest sentit, ha demanat als reguladors i els supervisors que entenguin el món actual. "El pitjor dels mons seria un en què el supervisor no entengui el món actual i es converteixi en supervisor conservador", ha advertit. I ha sol·licitat que els reguladors prestin més atenció al "risc tecnològic de la banca" - "un error en aquest terreny pot ser la fi d'una entitat i això té implicacions per a l'estabilitat del sistema" -, per la qual cosa ha reiterat la necessitat que comprenguin les noves tecnologies i la seva aplicació al món bancari.

Noticias relacionadas

contador