Espanya creixerà més que la zona euro fins al 2019, segons els càlculs dels analistes de Goldman Sachs (GS). «Pensem que hi continua havent marge perquè el país superi el creixement del conjunt de la zona euro durant l'horitzó de previsions», assenyalen aquests experts en un informe.
Segons els pronòstics amb què treballa GS, Espanya creixerà un 2,6% aquest 2016, mentre que la zona euro creixerà un 1,4%. A més, el PIB d'Espanya creixerà un 2,1% el 2017 i el 2018 i un 2,3% el 2019, mentre que el de la zona euro creixerà un 1,5% el 2017 i un 1,6% el 2019.
«Una vegada es posa en marxa la recuperació de les economies més durament castigades per la crisi, el rebot sol ser bastant fort», han afegit aquests experts.
Respecte a la inflació, GS preveu que a Espanya tanqui el 2016 amb una baixada de l'1,1%, mentre que a la zona euro baixarà un 0,2%. El 2017, els preus repuntaran fins a un 1,2% a Espanya i fins a un 1,4% a la zona euro.
PREVEUEN NOVES MESURES PER PART DEL BANC CENTRAL EUROPEU
«En resposta a la feblesa de la dinàmica d'inflació a mitjà termini, esperem que el Banc Central Europeu anunciï diverses mesures addicionals en la seva reunió del 10 de març», han assenyalat aquests analistes.
Aquests experts esperen que el BCE anunciï les mesures següents: una retallada de 10 punts bàsics del tipus d'interès dels dipòsits, un augment de 10.000 milions d'euros mensuals del seu programa de compra d'actius i una extensió de sis mesos d’aquest programa, fins al setembre del 2017.
En l’opinió de GS, «la feblesa de la inflació i l'augment del risc polític a Europa dominaran el sentiment de mercat en els propers mesos».
ELS TRES GRANS RISCOS ECONÒMICS PER A LA ZONA EURO
A més, el banc assenyala que «les turbulències financeres i l’apreciació recent de l'euro quedaran contrarestades per la caiguda del petroli i tindran poc efecte en el creixement». No obstant això, afegeix que «els riscos a la baixa per al nostre escenari central de creixement han augmentat».
Els tres riscos més importants per a GS són els següents: «L'aturada del cicle global de creixement industrial sembla més pronunciada del que es preveia inicialment. En segon lloc, l'augment dels diferencials de crèdit als bancs europeus amenaça la millora de les condicions domèstiques de crèdit que s’havia engegat. I en tercer lloc, el risc del Brexit pel referèndum del mes de juny al Regne Unit i la crisi dels refugiats amenacen les previsions econòmiques».
Fora de la zona euro, Goldman Sachs afegeix que «la gran caiguda del preu del petroli i la feblesa associada de la inflació de mitjà termini estan dirigint les previsions de la política monetària».