fed 20230921072501

La pregunta 'Quan començaran els bancs centrals a baixar els tipus d'interès?' s'ha convertit en el principal interrogant al qual el mercat intenta trobar resposta. En concret, desxifrar el full de ruta de la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units és la gran qüestió sense resposta, ja que la influència del banc central més poderós del món és suficient per capgirar qualsevol pla. En aquest sentit, els experts de Goldman Sachs canvien les seves previsions i ara pronostiquen dues retallades de tipus d'interès de cara al proper any 2024, però cap no n'arribarà aviat.

La companyia novaiorquesa preveu ara que la primera reducció de taxes que portaran a terme Jerome Powell i els seus no es produirà abans del tercer trimestre de l'any que ve, mentre la segona seria a l'últim trimestre de l'any. Dues retallades implicarien un tipus dels fons federals del 4,875% a finals del 2024, enfront de la seva anterior previsió del 5,13%, amb una primera baixada al segon trimestre de l'any que ve.

"El creixement saludable i les dades del mercat laboral suggereixen que les retallades de les assegurances no són imminents... Però les millors notícies sobre la inflació sí que suggereixen que les retallades de normalització podrien arribar una mica abans", apunten des de Goldman Sachs.

En aquest sentit, les dades d'inflació del mes passat van mostrar que els preus van minvar lleugerament més del que s'esperava gràcies a una menor despesa en combustibles que va ser, alhora, compensada per una despesa més gran en vivenda. La lectura d'inflació del novembre que es coneixerà dimarts que ve donarà una idea de si la tendència desinflacionista continua, ja que les dades d'ocupació del novembre van mostrar un mercat laboral més resilient del que s'esperava. El consens espera una moderació de la taxa general d'inflació fins al 3,1% des del 3,2% anterior, mentre que no projecta canvis per a una inflació subjacent que continuarà al 4%.

Goldman Sachs creu que alguns participants del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) podrien "preveure més retallades que abans en resposta a les notícies sobre la inflació, però altres podrien contenir-se per evitar animar el mercat a valorar massa retallades massa aviat".

"La nostra pròpia previsió d'inflació és una mica més baixa, però és probable que els participants al FOMC (Comitè Federal de Mercat Obert) segueixin preferint pecar de menys optimistes", apunten des del banc nord-americà.

Cal assenyalar que, segons les dades de l'eina FedWatch, el consens sembla tenir cada cop menys clar que la Fed abaixi els tipus al primer trimestre del 2024, ja que la probabilitat que atorgaven a una retallada de tipus ha caigut del 57% al 45 % en només una setmana. De cara al conclave que la Fed celebrarà el proper mes de maig, el mercat sí que espera una retallada de taxes i atorga una probabilitat del 50% a una reducció de 25 punts bàsics i gairebé un 25% d'opcions a la qual la baixada sigui de 50 punts bàsics.

A principis del mes de novembre passat, el president Powell va afirmar que a l'organisme no li tremolarà el pols a l'hora de fer noves pujades en els tipus d'interès si ho considera oportú de cara al seu objectiu de tornar la inflació a la meta del 2%. En un esdeveniment organitzat pel Fons Monetari Internacional (FMI), el president de la Fed va avançar que l'organisme seguirà "actuant amb cautela", cosa que li permetrà "abordar tant el risc de ser enganyats per uns bons mesos de dades com el risc d'un ajustament excessiu".

contador