fmi kristalina georgieva 20240202085622

La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, creu que l'economia mundial podrà esquivar el pitjor escenari de recessió i aconseguir un 'aterratge suau'. S'ha mostrat "molt confiada" sobre això, i, a més, ha dit que espera les primeres retallades dels tipus d'interès per a mitjans d'any.

"Tenim molta confiança que l'economia mundial està ara preparada per a aquest aterratge suau que hem estat somiant" després d'alguns dels augments de tipus d'interès més pronunciats en dècades, ha assegurat Georgieva a la Cimera Mundial de Governs a Dubai, segons recull Reuters.

Precisament, sobre la perspectiva de retallades de tipus i la previsió que la Reserva Federal dels EUA (Fed) sigui la primera a emprendre'ls, la directora gerent de l'FMI ha estat contundent: "Espero veure que a mitjans d'any les taxes d'interès vagin en la direcció que ha seguit la inflació durant el darrer any”.

Georgieva ha advertit, a més, que una guerra perllongada entre Israel i Hamàs afectaria les economies globals. "El que més temo és la longevitat del conflicte perquè (si) continua i continua, el risc d'efectes col·laterals augmentarà", ha afirmat.

"Ara mateix veiem un risc de desbordament del Canal de Suez", ha comentat també en referència als recents atacs a vaixells al mar Roig. "Però si hi ha altres conseqüències no desitjades en termes d'on es desenvolupen els combats, aleshores es poden tornar molt més problemàtics per al món en conjunt", ha assenyalat.

"TEMPS DIFÍCILS" PER A L'ECONOMIA DE RÚSSIA

D'altra banda, i com no podia ser altrament, Georgieva s'ha referit a Rússia. Segons ha explicat, l'economia del país encara enfronta importants obstacles, i això que a finals de gener, el Fons Monetari Internacional va duplicar amb escreix el seu pronòstic sobre el ritme de creixement econòmic de Rússia aquest any, elevant-lo de l'1,1% a l'octubre al 2,6%.

L'economia de Rússia ha demostrat ser molt resistent malgrat les sancions occidentals que se li han imposat durant gairebé dos anys transcorreguts des que va envair Ucraïna. Tot i això, la directora gerent de la institució amb seu a Washington creu que tot i que l'FMI hagi millorat les seves perspectives, encara cal esperar més problemes en el futur per al país que governa Vladimir Putin.

En declaracions a la CNBC des de Dubai, Georgieva ha descrit el que creia que impulsava el creixement de Rússia i per què la xifra prevista no explica la història completa.

"El que ens diu és que aquesta és una economia de guerra on l'estat (que, recordem, tenia un matalàs molt considerable, construït al llarg de molts anys de disciplina fiscal) està invertint en aquesta economia de guerra. Si ens fixem en Rússia, avui la producció augmenta, (per als) militars, (i) el consum baixa. I així és més o menys com solia ser la Unió Soviètica. Alt nivell de producció, baix nivell de consum”, ha dit.

I no s'hi ha quedat. "De fet, crec que l'economia russa travessa temps molt difícils a causa de la sortida de persones i de l'accés reduït a la tecnologia que comporta les sancions", ha afirmat Georgieva, que ha afegit que encara que la seva resiliència "sembla bona, hi ha una història més gran darrere seu, i no és una molt bona història”.

Noticias relacionadas

contador