ep el consejero delegado de bbva onur gen durante la celebracion del xiv encuentro financiero del
Isabel Infantes - Europa Press

El conseller delegat de BBVA, Onur Genç, ha rebutjat de nou l'impost extraordinari a la banca al·ludint que "no és una bona idea" estendre aquest gravamen més enllà del 2024, data en què fins ara està plantejada la seva aplicació.

  • 9,95€
  • 3,00%

A parer seu, aquesta taxa dificulta el creixement i considera que la millor manera d'incrementar la recaptació és a través de l'impuls a l'economia. "La millor manera de recaptar més impostos és fer créixer l'economia", ha assenyalat durant la seva intervenció a la XIV Trobada Financera organitzada pel diari Expansión i KPMG.

Pel que fa a l'evolució del negoci bancari, Genç ha assegurat que BBVA "té marge per augmentar els resultats durant els propers anys". Això és perquè, més enllà del context concret del mercat, l'entitat compta amb certs avantatges estructurals: la seva estratègia, palanquejada en la digitalització, innovació i sostenibilitat; les seves franquícies líders i rendibles; i la seva presència a mercats atractius i amb potencial de creixement.

El conseller delegat de BBVA ha subratllat l'extraordinari exercici de l'entitat: "Els factors que impulsen el nostre excel·lent exercici són estructurals i ens fan creure que seguirem superant els nostres rivars en el futur", ha explicat.

Un d'aquests factors són les bones perspectives per als mercats principals, Espanya i Mèxic. A Mèxic, l'economia ha mostrat ser molt sòlida i es veurà afavorida per factors com el nearshoring i l'efecte de la Llei de Reducció de la Inflació als Estats Units. A Turquia, s'ha referit a les primeres mesures econòmiques del nou govern davant dels desequilibris macroeconòmics que encara queden al davant.

Precisament, en relació amb la franquícia a Turquia, ha indicat que “l'equip està prenent molt bones decisions i cal esperar a veure'n evolució”. Respecte a l'oferta pública d'adquisició llançada per BBVA sobre la seva filial a Turquia el 2021, ha posat en valor que "la capitalització borsària de Garanti BBVA s'ha duplicat més que els últims dos anys, fins i tot considerant la depreciació de la lira turca". A futur, ha recalcat el potencial del país, per la demografia i per ser un centre manufacturer per a Europa.

DIVIDEND

El conseller delegat ha recordat la política actual de remuneració a l'accionista de BBVA, que situa el pagament entre el 40% i el 50% del benefici, en forma de dividends i recompres potencials d'accions. Sobre aquest tema, s'ha referit a la decisió del Consell de BBVA de fer una major part d'aquest pagament en dividends en efectiu. En concret, l'any passat, el pagament de dividends en efectiu va pujar al 40% del benefici del banc, que es va repartir entre a prop dels 800.000 accionistes de BBVA, la majoria famílies i petits estalviadors.

Així mateix, Genç ha anticipat la possibilitat que mentre el preu de les accions de BBVA estigui per sota del seu valor en llibres, l'entitat seguirà remunerant els accionistes a través de la recompra de paquets d'accions del banc. "Això suposa una enorme creació de valor per als nostres accionistes", ha dit.

Pel que fa al creixement en clients, ha reiterat que BBVA "està davant de la competència en la seva transformació digital", amb un enfocament basat en quatre fases: servei, vendes, adquisició de nous clients i assessorament. Així, el banc té ampli recorregut per endavant per sumar clients en mercats emergents com Mèxic, on el 2022 va afegir gairebé 5 milions de clients nous, el 76% per via digital. A Espanya, BBVA va captar el 2022 més d'un milió de nous clients a Espanya, més del 50% per canals digitals.

Pel que fa als indicadors de risc creditici, el conseller delegat ha assenyalat que "les mètriques de qualitat dels actius es comporten dins de les expectatives" a Espanya, a causa de factors positius com la resiliència del mercat laboral i l'evolució del PIB per càpita i el deute de les famílies i empreses al país. I ha recordat que, en el futur, “BBVA gestionarà adequadament qualsevol deteriorament de la qualitat dels actius”.

Noticias relacionadas

contador